Inici » Els més vistos » Salut!

TutoriaCiències naturalsPrevenir els trastorns del son

Codi a embedir Copiar

Prevenir els trastorns del son

Un 30 % de catalans té problemes per dormir, i el que havia de ser un son reparador es converteix en un malson. El programa "Salut!" recorda, en aquest capítol, alguns consells bàsics per no tenir problemes per dormir i també per evitar trastorns tan perjudicials com ara l'insomni o roncar.


No tothom necessita dormir el mateix nombre d'hores per estar descansat, però sí que tothom necessita dormir. Passem un terç de la vida al llit i no fer-ho pot tenir conseqüències greus per a la salut i la qualitat de vida. La majoria d'aquest problemes es podrien evitar amb uns bons hàbits a l'hora de dormir.


Alguns consells bàsics per no tenir problemes per dormir són: llevar-se i anar-se'n al llit a la mateixa hora, evitar activitats que ens desvetllin just abans d'anar a dormir, aconseguir un bon entorn a l'habitació i evitar el tabac, el cafè i les begudes excitants.


Els ritmes circadiaris són com un rellotge biològic intern que ens dicta quan hem de dormir. El son passa per cinc fases. La primera és la somnolència: els músculs es comencen a relaxar i el moviment dels ulls s'alenteix. En l'etapa del son lleuger, els ulls deixen de moure's i l'activitat cerebral disminueix. Després, s'entra en dues fases de son profund i les ones cerebrals són més lentes. Finalment, s'arriba a la fase REM, en què els ulls es mouen ràpidament i la respiració s'accelera. No respectar aquestes fases o alterar els ritmes circadiaris és la causa de bona part dels trastorns del son.


La doctora Montserrat Baré és a Sitges, on comparteix el final d'una jornada de feina amb dos flequers que expliquen com s'ho fan per dormir de dia. Després parla amb un músic que té problemes per dormir.


La infermera Magda Tarrés visita l'Escola Industrial, a Barcelona, per conversar amb els universitaris sobre els seus hàbits de dormir. Després es troba amb un grup de gent gran amb qui comenta els seus hàbits a l'hora de dormir.


El doctor Jordi Schlaghecke visita un parc de bombers per saber si el treball per torns els afecta el son. També ens ensenya, en una matalasseria, com ha de ser el matalàs i el coixí per aconseguir un bon descans.


  • Programa Salut!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa