La pluja
Aquest capítol del programa "Méteo K" repassa diferents aspectes relacionats amb la pluja: d'on surt, on va a parar quan cau, com es calcula la quantitat de pluja...
Marcos Amores, meteoròleg, explica que la pluja es forma a partir de l'aigua que s'evapora del mar. Un cop s'ha evaporat, l'aigua puja a l'atmosfera i es condensa. Quan s'ha condensat forma els núvols. Dins els núvols, les gotes microscòpiques d'aigua s'ajunten fins que tenen prou pes per caure i formar la pluja.
La pluja és una part important del cicle de l'aigua. El lloc del món on més plou és una muntanya de l'illa de Hawaii, amb 350 dies de pluja a l'any. L'indret amb menys pluges de la Terra és el desert d'Atacama, a Xile.
Quan plou, si les gotes d'aigua cauen a terra, per exemple en un bosc, són drenades fins a un riu. Després, el riu les porta fins al mar. Les gotes d'aigua també poden caure sota terra, en embassaments subterranis que es diuen aqüífers. Si plou sobre el mar, l'aigua no es perd, ja que entrarà de nou dins el cicle i es tornarà a evaporar per formar més pluja.
La pluja és bona per als conreus, omple els embassaments i apaga els incendis. Però la pluja també pot ser dolenta, ja que pot provocar inundacions i és perillosa per a la conducció.
Per mesurar la quantitat de pluja caiguda es fan servir uns aparells anomenats pluviòmetres.
- Programa Méteo K
- Idioma Català
- Producció TVC, Triacom Audiovisual
- Any de producció 2006
- Durada: 4min.
- Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
- Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
-
Nivell
- Web Programa