Inici » El medi ambient

Ciències naturalsMesurar humitat i salinitat des de l'espai

Codi a embedir Copiar

Mesurar humitat i salinitat des de l'espai

El satèl·lit SMOS, de l'Agència Espacial Europea, oferirà dades sobre la humitat del sòl i sobre la salinitat dels oceans. L'espai "El medi ambient" parla dels seus objectius.


En l'anomenat cicle de l'aigua, l'element cau en forma de pluja, es filtra al sòl, es distribueix pels rius i pels corrents marins, i és aprofitat pels éssers vius o torna a l'aire en evaporar-se. Això té una gran importància en l'estudi del clima.


Per entendre més bé aquest cicle, l'Agència Espacial Europea posarà en òrbita, l'octubre de 2008, el satèl·lit SMOS. El seu objectiu és mesurar la humitat del sòl i la salinitat dels oceans. Es tracta de dos paràmetres impossibles de controlar de manera global i contínua a la Terra mateix, per això el satèl·lit ho farà des de l'espai.


Les dades sobre la humitat del sòl són bàsiques per conèixer la disponibilitat dels recursos hídrics, els riscos de sequera o els processos de desertificació, a més de tenir un lloc important en els models climàtics.


Per la seva banda, la salinitat dels oceans, ara poc coneguda detalladament, és, juntament amb la temperatura de l'aigua, l'element principal que permet predir els corrents marins i la circulació de les aigües oceàniques. Segons la densitat i la temperatura, les grans masses d'aigua que circulen pels oceans poden anar per la superfície o baixar cap al fons. Aquest procés és el que dóna unes característiques climàtiques determinades a diversos llocs. La seva modificació per alteracions en la temperatura o la salinitat tindria conseqüències imprevisibles.


El projecte ha estat liderat per la indústria aeroespacial espanyola i ha tingut una important aportació de sectors tecnològics i industrials catalans. El satèl·lit porta un sistema molt innovador per captar dades en determinades freqüències.


A l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona hi ha el centre on s'elaboraran les eines matemàtiques que permetran transformar els mesuraments enviats pel satèl·lit SMOS en els valors d'humitat i salinitat que necessiten els investigadors. També s'estudiaran els problemes o les modificacions que facin cada cop més útils i fiables les dades que enviï.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa