Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes plantes carnívores autòctones

Codi a embedir Copiar

Les plantes carnívores autòctones

"El medi ambient" parla de les "plantes carnívores", que són, en realitat, insectívores, ja que no mengen carn, sinó que capturen animals petits, sobretot insectes, que utilitzen com a font suplementària de nitrogen orgànic.


A Catalunya hi viuen diverses espècies d'aquestes plantes, representades per dues famílies i tres gèneres.


La viola d'aigua és una lentibulariàcia del gènere pingüícola, que viu sempre a prop de l'aigua en substrats preferentment calcinals. A primer cop d'ull pot semblar una planta convencional, però les seves fulles estan cobertes d'una substància muscilaginosa provinent de petites glàndules que ocupen tota la part de sobre de les fulles. Quan un insecte toca una fulla, hi queda enganxat i estimula una reacció de la planta, que secreta enzims digestius a la zona on fan falta. Acabada la digestió externa, els sucs que en resulten queden sobre la fulla i són reabsorbits per la planta.


L'altra representant de la família de les lentibulariàcies a Catalunya és la utriculària, una planta aqüàtica sense arrels que viu submergida i que recorda més una alga que no pas la viola d'aigua, amb la qual comparteix família botànica. La utriculària és una atrapadora activa de diminuts invertebrats aquàtics, ja que disposa de trampes minúscules o utricles, gairebé invisibles per a l'ull humà, capaces de xuclar les preses al seu interior. Les seves flors grogues i infèrtils, que apareixen fora de l'aigua, recorden la flor de la viola d'aigua i justifiquen el parentiu entre totes dues plantes.


Finalment, la família de les droseràcies, amb dues espècies, completa la llista de les plantes insectívores catalanes. Són conegudes vulgarment com "herba de la gota", i també viuen en ambients molt pobres en nutrients, en general torberes molsoses dels Pirineus. Tenen fulles sensibles i glandulars recobertes de pèls drets acabats en un capet viscós, roig i lluent. Els petits insectes que hi acudeixen enganyats pel seu aspecte, sobretot mosquits, hi queden enganxats a l'acte, i més encara amb els moviments que fan per deslliurar-se'n. Llavors, lentament, la mateixa fulla es doblega i embolcalla parcialment la presa, mentre secreta diversos enzims càustics que en corroeixen les parts toves, fins que alliberen els nutrients que la planta necessita i que obté a partir de les seves preses.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa