Inici » El medi ambient

Ciències naturalsAbelles sense fronteres / Estrelles de mar i corall / Estació a l'Antàrtida

Codi a embedir Copiar

Abelles sense fronteres / Estrelles de mar i corall / Estació a l'Antàrtida

En aquesta ocasió, l'espai "El medi ambient" parla d'unes abelles que traspassen la frontera entre Israel i Síria, d'una espècie d'estrella de mar que destrueix el corall d'una illa japonesa i d'una estació a l'Antàrtida que funciona amb energia renovable.


Abelles sense fronteres

Les abelles no coneixen fronteres. Per això, les que viuen als alts del Golan, a Israel, vora la frontera siriana, entren al país àrab per xuclar pol·len. A uns cinc-cents metres dels seus ruscos, se senten atretes per més de dues-centes varietats de flors. I sembla que bàsicament per una, molt rara a l'altra banda de la frontera. El resultat és una mel fosca, molt aromàtica, a la qual s'atribueixen propietats afrodisíaques. Si més no, és un producte d'origen israelià i sirià, i agermana les abelles d'un país i les flors de l'altre.


Estrella de mar contra corall

L'illa de Miyakojima, al Japó, és famosa pels seus coralls, que conformen ecosistemes de gran biodiversitat i bellesa. Però l'estrella de mar anomenada "corona d'espines" els amenaça. L'animal, abans molt escàs, ha proliferat i en dos anys ha destruït dos terços de la barrera de corall. Alguns investigadors creuen que el creixement de la població és un fenomen natural que també es dóna en altres llocs del món. Sigui com sigui, la destrucció del corall perjudicarà tant la indústria pesquera com la turística, dos puntals econòmics de l'illa.


Estació ecològica a l'Antàrtida

Si s'estudia el canvi climàtic, no està bé contribuir a potenciar-lo. Per això, la nova estació científica belga de l'Antàrtida estarà equipada amb energies renovables. Tindrà panells solars i aerogeneradors, i, a més, els residus que s'hi produeixin es reciclaran. L'estació té set-cents metres quadrats i acollirà vint científics, que viuran en una zona on les temperatures arriben als cinquanta graus sota zero i els vents assoleixen els dos-cents cinquanta quilòmetres per hora. Els promotors d'aquesta estació consideren que si es pot construir de manera sostenible en aquestes condicions, quedarà demostrat que es pot fer en qualsevol altre lloc.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa