Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls pingüins urbans

Codi a embedir Copiar

Els pingüins urbans

Al món hi ha setze espècies de pingüins, però no totes viuen a l'Antàrtida. L'espai "El medi ambient" mostra com viu una colònia de pingüins enmig d'una de les zones més poblades de Sud-àfrica.


Els corrents marins i l'abundància d'aliment fan que algunes espècies s'instal·lin lluny del glaç. Els pingüins ase que habiten les costes de Sud-àfrica en són un exemple ben clar.


El pingüí ase deu el nom al seu cant inconfusible, tot i que també és conegut com a pingüí sud-africà. Aquesta espècie havia estat molt abundant al segle passat, però, durant els últims cent anys, la seva població s'ha reduït un noranta per cent. Les causes, les de sempre: la sobrepesca, la contaminació i la destrucció de les zones de cria.


L'any 1983, dues parelles de pingüins ase van fer niu sota unes mates en territori del Parc Nacional de Table Mountain, al sud de Ciutat del Cap. L'experiència va tenir èxit, i, des de llavors, aquesta petita població no ha parat d'augmentar. Amb un tret particular: la península del Cap és una de les zones més poblades de Sud-àfrica, i els pingüins no tenen gaire espai per escollir. El resultat és que la població de Simons Town, i concretament la platja de Boulders, acull un grup d'autèntics pingüins urbans, que poden travessar la carretera en qualsevol moment i que passegen com si res pel costat de la gent. Els pingüins s'han adonat que prop dels homes hi ha menys depredadors naturals, i tendeixen a acostar-se a les cases abans que buscar indrets més salvatges i menys segurs.


Els responsables de la colònia han construït passarel·les perquè la gent pugui accedir a la zona de cria més important sense erosionar el sòl. Però els visitants no són pas els únics responsables de l'erosió. Els pingüins també trepitgen sense parar i els seus excrements cremen les plantes més dèbils, de manera que la vegetació de les zones més freqüentades es va alterant a poc a poc. Ara, a part de zones d'exclusió per a la gent, també hi ha zones d'exclusió per als pingüins, per permetre la recuperació de la vegetació a les zones més castigades per la seva activitat.


Mentrestant, els veïns ja han començat a queixar-se de la pudor que desprèn la colònia de cria, i també de les molèsties causades pel soroll, sobretot a punta de dia, quan els pingüins ase es desperten i fan més honor al seu nom. Però, encara que es troba arran de les cases, la zona de cria dels pingüins és una reserva natural, i els seus responsables estan orgullosos de poder recuperar a poc a poc una espècie amenaçada d'extinció.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa