Inici » El medi ambient

TecnologiaSatèl·lits i agricultura de precisió

Codi a embedir Copiar

Satèl·lits i agricultura de precisió

Els satèl·lits poden ajudar a precisar les necessitats de reg, regular la poda o l'aportació de fertilitzants i productes fitosanitaris. L'espai "El medi ambient" explica en què consisteix l'agricultura de precisió.


Gairebé a mitjanit, Antonio Herrerías posa en marxa el sistema de posicionament global de la recol·lectora. Ho ha fet cada nit durant dos mesos i mig, el temps que dura la collita del raïm de Codorniu a Raimat.


L'empresa ha programat la recol·lectora mecànica perquè pesi el que cull cada tres segons. També dirigirà el raïm collit cap a un o altre dels contenidors que els tractors arrosseguen entre la fila de ceps veïna.


D'aquesta manera, dins una mateixa parcel·la, els viticultors poden diferenciar qualitats diverses de raïm per destinar, un cop arriba al celler, a l'elaboració d'un tipus de vi o altre. Un coneixement fàcil en finques i cellers petits que ara els grans també poden obtenir i que té conseqüències ambientals positives.


La Universitat de Lleida treballa conjuntament amb l'empresa Codorniu per anar encara més enllà en el que s'ha batejat amb el nom d'"agricultura de precisió". De la mateixa manera que es pot fer precís el reg, els nous sistemes d'informació per satèl·lit ajudaran els viticultors de Raimat a regular altres processos agrícoles com ara la poda, l'aportació de fertilitzants o de productes fitosanitaris.


Analitzant les imatges del satèl·lit i tractant-les amb unes fórmules matemàtiques es pot observar com les plantes reflecteixen la llum de manera diferent en els espectres vermell i infraroig, segons la quantitat de clorofil·la, és a dir, segons la seva vitalitat. D'aquesta manera es poden fer previsions de quantitats i qualitats. Això després es contrasta sobre el terreny amb mostres que també s'analitzen i amb les informacions de rendiment que incorporen les recol·lectores mecàniques.


No tan sols la viticultura fa servir aquestes eines, també cultius de cereals, comunitats de regants i gestors forestals l'estan incorporant i es preveu que en pocs anys arribarà a la majoria d'agricultors i cooperatives a través d'empreses de serveis.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia
  • Àrea Tecnologia, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa