Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes mallerengues i el canvi climàtic

Codi a embedir Copiar

Les mallerengues i el canvi climàtic

Al Parc de Collserola es du a terme un estudi per saber si el canvi climàtic afecta les mallerengues. L'espai "El medi ambient" explica en què consisteix.


L'extensió de l'àrea de distribució de les espècies no és casual, sinó que, en general, cada espècie viu en àrees amb unes condicions ambientals i climàtiques que es corresponen amb les seves adaptacions.


Però aquestes condicions varien amb el temps i, en conseqüència, les espècies s'han de readaptar contínuament a la nova situació o bé desplaçar-se a altres zones on les condicions hagin canviat de manera favorable per a les seves necessitats.


Els canvis en la distribució d'algunes espècies, doncs, poden estar relacionats directament amb els efectes del canvi climàtic, i aquest és un dels puntals de l'estudi d'una població de mallerenga carbonera de la finca de can Catà, al Parc de Collserola, portat a terme per la Unitat d'Ecologia Evolutiva i de la Conducta del Museu de Ciències Naturals de Barcelona en col·laboració amb la Universitat d'Oulu, a Finlàndia. Però, per a aquest tipus d'estudi fa falta tenir seqüències de dades tan llargues com sigui possible. Amb deu anys de seguiment d'una població de mallerengues encara no n'hi ha prou per treure conclusions.


A la pràctica, la feina es tradueix en un seguiment individual de les mallerengues carboneres d'aquesta població, aprofitant que aquesta espècie accepta de bon grat les caixes niu, i això en facilita el control de la reproducció. O sigui, es tracta de capturar tantes mallerengues com sigui possible i prendre'n totes les mesures biomètriques, a més d'una mostra de sang. Si hi ha la sospita que un caràcter determinat, com ara la mida del tars o de l'ala, pot tenir un paper important en el procés d'adaptació a certes condicions noves, el pròxim pas és esbrinar quin és el component genètic additiu del caràcter i, finalment, quina és la relació entre aquest caràcter i l'adequació biològica de l'espècie a les noves condicions.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa