Inici » Quèquicom

Educació artísticaCiències naturalsVeure per creure

Codi a embedir Copiar

Veure per creure

"Quèquicom" sotmet els trucs del mag Lari a la mirada de la ciència. Què és el que ens enganya en les il·lusions visuals, els ulls o el cervell?


L'il·lusionisme, o màgia blanca, juga amb les il·lusions: fa veure i creure coses que semblen contradir les lleis naturals.


El reporter Pere Renom examina amb lupa els trucs del mag Lari, tant en una actuació en un escenari com amb trucs de prop, però topa amb l'habilitat de l'artista per manipular la percepció visual humana. El mag Lari explica que, per fer màgia, fa servir trucs com ara desviar l'atenció perquè la mà pugui fer el moviment trampós o anar un pas endavant de l'espectador, és a dir, fer la trampa abans que el públic es plantegi que la trampa existeix.


Però què ens enganya, la vista o el cervell? Toni Mestres ho demostra des del plató amb divertits exemples que no són el que semblen. Per exemple, mostra com es forma l'arc de sant Martí, en què la llum del sol i les gotes d'aigua de pluja són les protagonistes.


L'arc de sant Martí és una il·lusió visual física en què la distorsió de la llum té lloc fora de l'ull. Una altra il·lusió d'aquest tipus és l'aparença blavosa de les muntanyes llunyanes. També són una il·lusió visual física els miratges provocats per la calor.


Alejandro Maiche, del Laboratori de Percepció Psicofísica de la UAB, sotmet el reporter Pere Renom a nous reptes i posa a prova la seva percepció visual. Li mostra il·lusions visuals cognitives, les relaciona amb l'adquisició de coneixement, és a dir, amb l'aprenentatge, i il·lusions fisiològiques, les que tenen origen en la fisiologia, és a dir, en el funcionament de l'ull o del cervell.


Renom també visita el Museu del Cinema de Girona, on el seu director, Jordi Pons, presenta diferents aparells que van ser els primers intents de l'home per representar imatges en moviment. Així mateix, visiona les imatges produïdes pels germans Lumière, que, l'any 1895, van comportar el naixement del cinema.


Finalment, Miguel Angel Martín, professor de Comunicació Audiovisual de la UAB, explica com la necessitat de caçar va predisposar els humans a sentir més atracció pel moviment que per les coses estàtiques.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Educació artística
  • Àrea Educació artística: visual i plàstica, Cultura audiovisual, Tècniques d'expressió graficoplàstica, Física, Coneixement del medi: natural, Educació visual i plàstica, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa