Inici » El tresor del 7è camió

Educació artísticaCiències socialsEl misteri de la mina d'en Negrín

Codi a embedir Copiar

El misteri de la mina d'en Negrín

El primer capítol del documental "El tresor del 7è camió" segueix les pistes d'un camió de la República, carregat d'or,

que la història no escrita diu que va desaparèixer.


Els governs de la República i la Generalitat catalana van acumular or, plata i joies per finançar la guerra contra el feixisme. Amb els lingots d'or i de plata es compraven armes, medicaments i queviures.


El mes de gener de 1939, una allau humana i de vehicles es va retirar cap a França. Enmig del caos hi havia els camions que duien el tresor republicà. Es diu que un dels camions, el 7è, va desaparèixer.


En una mina del poble de la Vajol, tocant a la frontera francesa, s'hi va guardar una part de l'or de la República Espanyola durant els últims mesos de la guerra. Encara avui, la gent del poble explica que un dels camions que traslladava aquell tresor a França, durant la retirada de l'exèrcit republicà, es va perdre. I seixanta-cinc anys després, encara hi ha qui busca l'or enterrat i remena la terra, els masos abandonats i els prats per on va passar l'allau de gent per la muntanya. I, sorprenentment, de tant en tant algú hi troba algun lingot.


Inspirant-se en aquesta història, "El tresor del 7è camió" és un documental històric d'investigació sobre el destí que van tenir durant la Guerra Civil Espanyola el tresor artístic i els valors del govern republicà de l'època. El periple que van seguir obres d'art, joies i lingots de plata i or va consistir en un recorregut des de Madrid, passant per València, Tortosa, l'Alt Empordà i el sud de França fins a destinacions que semblaven més segures. En els tres episodis d'aquesta minisèrie històrica, el documental segueix el fil d'aquell periple per totes aquestes localitzacions i recull els testimonis de les persones que encara viuen o que són hereves d'aquell moment històric.


En aquest primer capítol, Miquel Giralt, propietari de la mina Canta de la Vajol, a l'Alt Empordà, ens en mostra les galeries, i l'equip del programa, amb l'ajuda dels miners, arriba fins a la cambra secreta de la mina.


Just davant la mina hi ha el mas can Barris, on va residir el president de la República, Manuel Azaña, els últims dies de la retirada. Juan Negrín, president del govern, no va autoritzar mai Azaña a entrar a la mina.


L'equip del documental parla amb els veïns de la Vajol sobre la història del 7è camió i consulta l'Arxiu Nacional de Catalunya a la recerca de documents sobre les finances de la Generalitat.


A París entrevista Carmen Negrín, néta del president Negrín i neboda de l'home que va dirigir el treball a la mina. L'equip del programa també té accés a l'arxiu personal de Negrín a l'exili i troba un document relacionat amb el trasllat del tresor.


La recerca d'informació també passa per Madrid, Montserrat i Figueres, on hi ha el castell de Sant Ferran, dipòsit de milers d'objectes de valor: or, plata, obres d'art, joies, peces de culte...


  • Programa El tresor del 7è camió
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 47min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Història de l'art, Història
  • Nivell Batxillerat
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa