Inici » Quèquicom

TutoriaCiències socialsCiències naturalsIgnobel, riure amb la ciència

Codi a embedir Copiar

Ignobel, riure amb la ciència

El programa "Quèquicom" dedica el capítol als premis Ignobel, els antinobel que premien tots aquells treballs de recerca que fan riure perquè són insòlits, tot i que posteriorment puguin ser aprofitats en investigacions més serioses.


A Catalunya hi ha treballs de recerca premiats amb l'Ignobel. És el cas d'un experiment fet amb rates que demostra que aquests animals poden distingir l'holandès del japonès. Aquest treball d'investigació ha estat dut a terme pel Grup de Neurociència Cognitiva UB-PCB. Un dels investigadors, Josep Batista, aclareix que la clau de l'experiment es troba en el fet que el neerlandès i el japonès són dos idiomes rítmicament molt diferents l'un de l'altre. La directora del grup, Núria Sebastian, fa proves semblants amb una nena de sis mesos que distingeix entre català i castellà, i amb el reporter del programa, Miquel Piris.


Miquel Piris també visita la Facultat de Medicina de Lleida per assistir a una classe de pallasso que imparteix Jordi Baiget, membre de Pallassos Sense Fronteres. En aquesta universitat s'ensenya als metges que l'humor pot ajudar a curar, ja que hi ha estudis que avalen que riure i salut van de la mà. Per Francesc Abella, professor d'aquesta facultat, l'humor no és un tractament en si mateix, però ajuda els tractaments convencionals. Aquesta és una de les raons de l'existència de Pallapupas, una ONG que treballa a l'Hospital Sant Joan de Déu que intenta fer més suportable les intervencions a quiròfan i l'estada dels nens a l'hospital.


I com riure és salut, un bona part de l'equip del "Quèquicom" participa en una sessió de risoteràpia.


Al plató, el presentador, Toni Mestres, posa en pràctica altres Ignobel, com ara el que van rebre els físics Neukirchi i Audoly per explicar per què els espaguetis secs sempre es trenquen en tres bocins o més. Així mateix, també es llancen cent torrades a terra per saber de quin costat cauen i es mostra un experiment per conèixer la viscositat del quitrà.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa