Inici » Valor afegit

Ciències socialsEducació físicaLa recuperació dels Pirineus

Codi a embedir Copiar

La recuperació dels Pirineus

L'espai "Valor afegit" dedica el reportatge principal d'aquest capítol al creixement econòmic de les comarques de muntanya. Així mateix, també es fa ressò de la caiguda de la borsa i de l'augment dels preus.


Durant els últims deu anys, les comarques de muntanya han crescut per sobre de la mitjana de Catalunya en set exercicis. La població del Pirineu ha augmentat en deu mil persones durant el mateix període. Són els grans símptomes de la recuperació econòmica d'una zona que havia estat en decadència durant cinquanta anys, des de la construcció de les centrals hidroelèctriques.


El motor d'aquest creixement econòmic ha estat el turisme de neu, que avui té onze estacions d'esquí alpí i sis d'esquí nòrdic. L'impacte d'aquesta activitat a les comarques de muntanya és vuit cops els ingressos de les estacions, segons afirmen des de l'Associació d'Estacions d'Esquí.


Els agents econòmics, públics i privats, busquen activitats complementàries que estirin el fil del turisme per fer créixer l'economia pirinenca. Els esports d'aventura o el termalisme n'han estat algunes, però una de les que obre més expectatives és el turisme cultural. A Esterri d'Àneu, l'Ecomuseu fa dues dècades que manté unes instal·lacions que han conservat la memòria de l'estil de vida del Pallars. Però, a més de la conservació, el museu s'ha distingit per posar en marxa iniciatives que generen dinamisme econòmic.


Aquestes iniciatives s'acompanyen des de l'Administració amb un pla territorial que preveu potenciar el creixement d'una xarxa de pobles i ciutats en què es pretén donar serveis de qualitat similar a la que tenen els de les grans ciutats catalanes. La contrapartida és la restricció del creixement urbanístic als pobles de muntanya. Aquestes restriccions són criticades per alguns sectors de la societat pirinenca, que reivindica poder créixer com ho han fet altres parts del territori.


També hi ha polèmica a l'entorn de les infraestructures de transport i, en concret, de la necessitat de perforar túnels per millorar les comunicacions per carretera. És el cas del Cantó, la Bonaigua, Salau, Perves i Comiols. Pel que fa a Comiols, actualment s'està elaborant un estudi sobre la viabilitat del túnel i d'una millora de la carretera per veure quina és la millor alternativa.


D'altra banda, el programa entrevista Joan Tugores, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, que parla, entre altres temes, de la caiguda de les borses i de la decisió de la Reserva Federal d'abaixar 0,75 punts els tipus d'interès.


"Valor afegit" també analitza les claus que s'amaguen darrere la pujada dels preus.


  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 30min.
  • Àmbit Educació física, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Educació física, Economia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa