Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsLa petjada ecològica de Catalunya

Codi a embedir Copiar

La petjada ecològica de Catalunya

Actualment, en menys de deu mesos consumim els recursos que la Terra genera en un any. "El medi ambient" explica les mesures que caldria prendre per corregir aquesta tendència.


La petjada ecològica permet calcular quina superfície ecològicament productiva necessitaríem per produir tots els recursos que consumim i assimilar tots els residus que generem. En el cas del planeta, necessitaríem dues vegades i mitja la superfície de la Terra per satisfer les nostres necessitats. Però, òbviament, hi ha moltes diferències entre països.


En el cas de Catalunya, la petjada individual, la superfície necessària per habitant, és de 3,83 hectàrees. És el que necessita de mitjana cada català per produir l'energia i els aliments que consumeix i per abocar els residus i absorbir els contaminants que genera. La petjada individual ha disminuït una mica en els darrers anys, mentre que la petjada del conjunt de Catalunya ha augmentat.


La petjada territorial de Catalunya és molt elevada: ens caldria vuit vegades la superfície del país per satisfer les nostres necessitats. El valor és semblant a la mitjana europea, però està molt per sobre de la mitjana mundial.


La petjada ecològica ens indica que vivim per sobre de la capacitat del territori, perquè consumim combustibles fòssils que han trigat milions d'anys a formar-se o perquè importem recursos d'altres països. En qualsevol cas, per reduir la petjada hi ha algun objectiu clau: produir el mateix amb menys energia.


Altres mesures haurien de ser augmentar el pes de les energies renovables i disminuir la generació de residus. D'aquesta manera evitaríem consumir tan de pressa el crèdit que, de moment, ens dóna el planeta.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa