Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsBiocombustibles de proximitat

Codi a embedir Copiar

Biocombustibles de proximitat

A Cork, al sud d'Irlanda, el projecte BIO-NETT, finançat per la Unió Europea, permet als conductors disposar de biodièsel produït a la mateixa zona. L'espai "El medi ambient" es fa ressò d'aquesta iniciativa.


La matèria primera d'aquest biodièsel és la colza. En una planta que hi ha a prop, la colza es transforma en biodièsel i després es distribueix. D'aquesta manera es redueix molt la despesa que comportaria transportar la matèria primera i després portar el combustible.


Els biocombustibles ajuden a reduir la quantitat de diòxid de carboni a l'atmosfera. Les plantes capten aquest gas. Després serveixen per obtenir biodièsel, que serà utilitzat en vehicles de motor. El CO2 que aquests emeten torna a ser captat per les plantes, que després serviran per obtenir més biodièsel. Així es tanca el cicle.


Però els beneficis depenen de dos factors principals: que els vegetals es conreïn de manera sostenible i que no hi hagi grans emissions provocades pel transport a la fàbrica o a les gasolineres. A més, així s'afavoreix els agricultors locals.


L'objectiu de la Unió Europea és que l'any 2020 els biocombustibles representin almenys un 10 % del consum total de gasolina i gasoil. Però també que es produeixin sense generar més emissions de les que ajuden a eliminar. La qüestió és polèmica, perquè alguns estudis assenyalen que l'ús d'aquests productes fins i tot pot ser negatiu per al medi ambient. Per això, no es tracta només d'aprofitar els grans camps de colza o de gira-sol per obtenir biodièsel, sinó de plantejar la producció i el consum de proximitat.


Una altra opció que s'està investigant són els anomenats biocombustibles de segona generació. En aquest cas s'aprofiten restes forestals o agrícoles que anirien a parar al contenidor. Els investigadors estudien l'ús de restes riques en cel·lulosa. D'aquesta manera, un residu es converteix en matèria primera de qualitat per obtenir-ne combustible. En tot cas, la Unió Europea reconeix que els biocombustibles no són cap solució màgica contra el canvi climàtic, i que no han de servir d'excusa per deixar de banda polítiques bàsiques com potenciar el transport públic i reduir l'ús del vehicle privat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Química, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa