Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TutoriaCiències naturalsConservació d'ocells endèmics a Madeira

Codi a embedir Copiar

Conservació d'ocells endèmics a Madeira

En aquest capítol, el programa "El medi ambient" repassa els diferents programes que es duen a terme per conservar els ocells autòctons de Madeira.


Funcionaris del Parc Natural de Madeira activen espantalls sonors per evitar que el colom de Madeira destrossi els camps de conreu de la vall de Ribeiro Frio.


Hi ha quaranta-cinc màquines com aquesta per tota l'illa. La conservació d'aquesta espècie endèmica passa per evitar i pal·liar els danys que fa a l'agricultura. El parc natural entrega gratuïtament xarxes als pagesos, però els agricultors hi col·laboren poc.


Fa anys, la destrucció de la laurisilva va fer perillar el colom de Madeira. Normalment només se'l veu en vols fugaços o quan surt del bosc i accedeix als camps. Fa el niu al capdamunt dels arbres, dels til·lers sobretot. La posta no és estacional. Tot plegat dificulta l'estudi de l'espècie, però és l'ocell del món que té un programa de seguiment més antic: vint anys.


Actualment els gats i les rates, introduïts per l'home fa cinc-cents anys, amenacen el petrell de Madeira, "Pterodroma madeira", que l'any 1969 es creia extingit. Els guardes del parc revisen trampes i posen verí cada setmana a l'entrada dels nius que fan als penya-segats del pic d'Areiro. Un programa Life de la Unió Europea ha aconseguit fer passar de set a setanta el nombre de parelles de petrell de Madeira. Aquests ocells no són al niu en tot el dia. Hi tornen quan el sol s'ha post. Els pares es relleven mes rere mes per alimentar els polls, al desembre marxen cap a alta mar i no tornen fins al maig.


Una cosa semblant fa el petrell de Bugio. Sis mesos a mar i, per criar, sis mesos a terra: a l'illot de Bugio, vint quilòmetres al sud de Madeira. Allà, les baldrigues, que arriben abans, ocupen els llocs millors i el petrell té problemes per fer el niu i pondre un únic ou. El programa de conservació del petrell de Bugio passa per eradicar competidors i ampliar-ne les àrees de nidificació.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa