Inici » El tresor del 7è camió

Educació artísticaCiències socialsL'or perdut de la retirada

Codi a embedir Copiar

L'or perdut de la retirada

El tercer i últim capítol del documental "El tresor del 7è camió", continua resseguint el camí cap a França que van fer l'or, el patrimoni artístic i els documents de la República al final de la Guerra Civil Espanyola.


Al final de la Guerra Civil, quan els governs de la República i de la Generalitat ja ho veien tot perdut, van decidir traslladar l'or, les obres d'art i els documents.


A l'Arxiu Nacional de Catalunya hi ha documents que confirmen que la major part del tresor artístic català es va traslladar a diferents dipòsits de les comarques gironines.


L'art romànic del Museu d'Art de Catalunya va ser portat a Olot. Un dels responsables d'aquesta decisió va ser Pere Bohigas, administrador de museus de la Generalitat en aquell temps. El seu fill, l'arquitecte Oriol Bohigas, parla d'aquest fet.


El reportatge també ens porta a París, ja que la capital francesa va ser l'última etapa del recorregut de les obres.


Pel que fa a la investigació sobre el destí dels documents de l'època, es mostra una troballa feta a l'ajuntament de Darnius. Els historiadors de la Universitat de Barcelona Antoni Segura i Joan Villaroya analitzen aquest material, pertanyent al PSOE.


Però, a més de seguir el recorregut que van fer les obres artístiques i els documents, el reportatge també busca un camió carregat d'or que, suposadament, es va perdre durant el trajecte cap a França: era el 7è camió. Ara, tants anys després, encara hi ha gent que busca el tresor que transportava.


De la Vajol a la població de les Illes, de Catalunya a França passant pel camí del coll de Lli, hi ha una distància d'uns sis-cents metres. El mas de Martín Quintana és just al mig del camí. En Martín ens ensenya una ruta per les zones més concorregudes pels caçadors de tresors.


Xicu Nou, el nebot de l'home que tenia els matxos d'abast a la Vajol, recorda com la seva família va rebre ofertes per passar or a través de la muntanya.


A l'altra banda de la frontera, un testimoni diu que sap què va passar amb l'or un cop va arribar a territori francès. Però, era l'or del setè camió?


El documental també acompanya un grup de caçadors de tresors professionals. Ressegueixen la zona dels voltants de la Vajol amb mapes i detectors de metalls. Diuen que van conèixer un dels soldats que anaven al setè camió i que els va explicar que, al final de la guerra, enmig del caos de la retirada, van decidir robar el camió. Segons aquests caçadors de tresors, en aquestes muntanyes hi ha enterrats set mil quilos d'or.


Una altre punt d'atenció del reportatge és el mas Perxés, a Agullana. Aquesta va ser l'última parada del president Lluís Companys abans de marxar cap a l'exili, el 5 de febrer de 1939. El mas va ser residència de polítics i intel·lectuals, i van arribar a viure-hi més de dues-centes persones.

  • Programa El tresor del 7è camió
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 46min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Història de l'art, Història
  • Nivell Batxillerat
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa