Inici » Méteo K

Ciències socialsCiències naturalsLa humitat

Codi a embedir Copiar

La humitat

Què és la humitat? Com ens afecta? Com es mesura? L'espai "Méteo K" dedica el capítol a respondre a totes aquestes preguntes.


La humitat és la quantitat de vapor d'aigua que hi ha a l'aire. Prové de l'evaporació de l'aigua dels mars, oceans, llacs i rius.


Les zones properes al mar tenen un clima humit, i les allunyades, un clima de contrastos, molt fred a l'hivern i amb molta calor a l'estiu.


La humitat va lligada a la pressió atmosfèrica i a la temperatura. A l'aire calent hi ha més vapor d'aigua que al fred. Per això, les zones més plujoses del planeta són a l'equador.


El biòleg Joan Queralt explica que, probablement, el terra de la selva pluvial equatorial sigui un dels llocs més humits del món, ja que la humitat no baixa mai del 95 %. Hi ha diverses condicions favorables: el sòl està cobert de fullaraca en descomposició, la temperatura no baixa mai dels 28 graus, hi ha una espessa capa de vint metres de fulles que no deixen passar la llum del Sol i cada tarda hi cauen prop de cent litres per metre quadrat.


La humitat influeix també sobre la llargada dels cabells, que, segons el temps que faci, poden estirar-se o escurçar-se. Això passa perquè la queratina, la proteïna de què està fet un cabell, és una molècula que s'enrotlla sobre si mateixa, gràcies a l'existència d'uns enllaços interns. Amb l'aigua de la humitat atmosfèrica, aquests enllaços, que són dèbils, es trenquen i, aleshores, el cabell s'estira i s'allarga. En canvi, quan el temps és sec, aquests enllaços es tornen a formar, la proteïna s'enrotlla i el cabell s'arrissa i s'escurça.


Hi ha dues maneres d'expressar la humitat. La humitat absoluta és la quantitat d'aigua que conté l'aire. La humitat relativa es fa servir quan en aquest aire ja no hi cap més aigua. Si supera un límit, l'aigua entela els vidres.


Per mesurar la quantitat d'humitat de l'aire es fan servir diversos aparells. Un és el psicròmetre, que està format per dos termòmetres. Un porta una bola seca i l'altre, una de mullada. La humitat es calcula en unes taules a partir de la diferència de les dues temperatures obtingudes. Un altre és l'higrògraf, que representa amb una gràfica el nivell d'humitat. Fa servir com a sensor un feix de cabells d'una dona jove i rossa. Es basa en la diferència de longitud d'un cabell segons si està sec o humit.

  • Programa Méteo K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2006
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa