Inici » Valor afegit

Ciències socialsFlexiguretat: feina més flexible i segura / Vaques urbanes

Codi a embedir Copiar

Flexiguretat: feina més flexible i segura / Vaques urbanes

El programa econòmic "Valor afegit" inclou un reportatge sobre com afronten els països europeus el dilema entre seguretat en el lloc de treball i flexibilitat, i un altre sobre la desaparició de les vaqueries a Barcelona. El programa també entrevista l'economista Fabià Estapé.


Flexiguretat, feina més flexible i segura

Les polítiques laborals dels socis europeus han de passar, segons Brussel·les, per combinar la flexibilitat en la contractació i la seguretat del treballador. Feines a temps parcial, contractes temporals, esforços en formació... cada país ha assajat diferents fórmules. Però, hi ha el perill que, al final, la flexibilitat s'imposi a la seguretat i que el model social europeu s'acabi qüestionant.


El terme "flexiguretat" va néixer a Dinamarca, un país que els anys 90 tenia un 15 % de taxa d'atur i que, ara, té la taxa d'atur més baixa d'Europa. La recepta va ser flexibilitzar completament el mercat laboral, és a dir, perquè hi hagués, a la pràctica, acomiadament lliure. A canvi, el treballador té tres anys de cobertura total d'atur i la inversió en formació i recol·locació és tan alta que pocs parats triguen més de sis mesos a tornar a treballar.


El model danès és difícil d'exportar, però la Unió Europea insisteix en el fet que s'ha d'avançar en aquesta direcció a l'hora d'elaborar les polítiques laborals dels socis europeus. En aquest reportatge es mostren tres models: l'holandès, el belga i l'espanyol.


Fabià Estapé, economia en primera persona

El professor Fabià Estapé el continuem sentint per la ràdio, li llegim articles a la premsa i llibres, però tenim poques ocasions de veure'l per la tele o pel carrer. La raó és que, des de fa algun temps, viu a Lleó amb una de les seves filles, i des d'allà fa les seves col·laboracions.


El programa viatja fins aquesta ciutat per saber el seu diagnòstic de l'economia actual i conèixer una mica més la seva trajectòria personal.


Vaques urbanes

Aquest reportage repassa la història de les vaqueries, unes botigues on es podia comprar llet acabada de munyir perquè les vaques eren en un estable a la rebotiga.


Les vaqueries es van començar a instal·lar a mitjan segle XIX, quan es va fer popular el consum de llet, que fins aleshores es considerava més un medicament que no pas un aliment.


A Barcelona, durant la dècada del 1930, hi va arribar a haver set mil vaques que vivien en estables urbans i que van anar quedant aïllades entre edificis moderns.


L'última vaqueria en ple centre de Barcelona es va clausurar l'any 1984.
  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Economia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa