Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsConservar la natura a Guatemala

Codi a embedir Copiar

Conservar la natura a Guatemala

Per la seva situació geogràfica, amb boscos subtropicals al nord i costes que donen a l'Atlàntic i al Pacífic, Guatemala és un dels països amb més patrimoni natural de tota l'Amèrica Central. El programa "El medi ambient" parla, en aquest capítol, de la seva protecció.


La situació econòmica de Guatemala fa difícil la conservació de la seva riquesa natural. Com en tants països pobres, l'espoliació del territori és el mitjà de supervivència de la població, i Guatemala no es queda enrere. L'explotació forestal, per exemple, ha reduït els manglars fins a gairebé exterminar-los. Justament, aquests boscos són l'hàbitat de peixos i crustacis que alimenten la població local, però ni tan sols aquest fet aconsegueix frenar-ne la destrucció.


ARCAS, una ONG del país, treballa des de fa anys per fer compatible el desenvolupament amb la conservació. Va començar amb un centre de recuperació de fauna salvatge a la Reserva de la Biosfera Maia i ara ja té quatre punts d'actuació arreu del país.


Les platges de Hawaii, a prop de Monterrico, a la costa pacífica del país, són una important zona de posta de tortugues marines. I és aquí on ARCAS té un dels camps de treball. La població local està acostumada a recollir els ous per al consum sense cap impediment, i ARCAS procura que, com a mínim, es compleixi una normativa per la protecció de les tortugues que ja no és gaire exigent.


Tothom que trobi un niu de tortuga marina es pot quedar tots els ous excepte una dotzena, que ha de donar a un projecte de conservació. Voluntaris de tot el món treballen per fer complir aquesta norma, i enterren els ous en un lloc controlat per poder alliberar després les tortugues petites.


Altres voluntaris, mentrestant, fan les feines més variades, des de pintar els rètols que informen la població local fins a recollir totes les dades possibles sobre la fauna i la flora de l'entorn. Com a resultat, uns quants centenars de tortugues arriben cada any al mar. Són poques per la quantitat de tortugues que hi vénen a pondre, però aquesta és l'única mesura de protecció legal aplicable, a part de comprar els ous als mateixos recol·lectors.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa