Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsDeteriorament biològic de monuments

Codi a embedir Copiar

Deteriorament biològic de monuments

L'espai "El medi ambient" es fa ressò d'un projecte europeu que estudia les condicions que perjudiquen el patrimoni històric i els efectes del canvi climàtic.


Als murs del monestir de Pedralbes, a Barcelona, s'hi poden veure força branques i fulles. Són un exemple de colonització vegetal que pot comportar el deteriorament d'edificis i monuments. El procés comença quan organismes microscòpics troben en la pedra un lloc on establir-se i expandir-se.


Quins organismes i en quina quantitat s'hi instal·len té a veure amb el material de què està fet el monument i amb les condicions meteorològiques. Investigadors catalans han participat, juntament amb deu grups més de tot el continent, en el projecte europeu Noah's Ark, Arca de Noè, que ha tingut com a objectius determinar les condicions meteorològiques que afecten el patrimoni arquitectònic, predir els efectes del canvi climàtic en aquest procés i desenvolupar estratègies de mitigació i adaptació.


Per això s'ha reunit informació de cent deu monuments de tot Europa que ha permès formar una base de dades sobre l'afectació en diferents materials i sota condicions climàtiques molt diferents. Ara s'està en procés de divulgar la informació i fer recomanacions perquè en cada lloc prenguin les decisions que es considerin convenients.


Una mostra de com les condicions meteorològiques modifiquen l'afectació en un monument el tenim a la teulada del monestir de Pedralbes. Les canals entre les teules, per on circula més aigua, tenen molses. En canvi, damunt les teules que reben molta insolació hi ha líquens que els donen un color groc. I als llocs més ombrívols i humits, les teules estan colonitzades per líquens de color blanc o gris.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa