Inici » Méteo K

Ciències socialsCiències naturalsTemperatura

Codi a embedir Copiar

Temperatura

El programa "Méteo K" parla de la temperatura, de l'aparell que la mesura, el termòmetre, i de les tres escales de graus que es fan servir.


Jordi Colomer, del Departament de Física de la UdG, explica que la temperatura és un mesura de l'intercanvi de calor i energia que hi ha entre els elements de la natura. A la natura, els cossos juguen a passar-se l'energia en forma de calor, és a dir, que els cossos calents passen energia als cossos freds i els cossos freds l'absorbeixen. Al final, els elements arriben a un empat tècnic, a un equilibri en què es pot mesurar la temperatura.


El 2 de frebrer de 1956 es va registrar la temperatura més freda de Catalunya en un termòmetre oficial: 32 graus sota zero. Va ser a l'estany Gento, al Pallars Jussà.


Una de les temperatures més altes de Catalunya es va registrar a Lleida: a començaments del mes de juliol de 1994, la ciutat va arribar als 44 graus.


Per mesurar la temperatura es fa servir el termòmetre. El més comú està format per un tub amb un líquid a dins, normalment mercuri o alcohol.


Hi ha diverses escales per mesurar la temperatura. Les tres que es fan servir porten el nom dels personatges que les van descobrir. Als països mediterranis es fa servir l'escala de graus centígrads o graus Celsius, que va de 0 a 100 graus. El 0 indica el pas de gel a aigua i el 100, el pas d'aigua a vapor d'aigua. Als països de parla anglesa normalment es fa servir l'escala Fahrenheit, que comença des dels 32 graus perquè s'intenta que no hi hagi valors negatius a la temperatura. Finalment, l'escala Kelvin es fa servir en l'àmbit científic i comença des dels 0 graus, la temperatura més baixa mesurada a la Terra, que equival a -273 graus centígrads.


En aquest capítol també s'ensenya a fabricar un termòmetre casolà.


  • Programa Méteo K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2006
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Física, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa