Inici » Al vostre gust

TutoriaTecnologiaDolça creació / Patates de Prades

Codi a embedir Copiar

Dolça creació / Patates de Prades

"Al vostre gust" visita el taller del reconegut pastisser Oriol Balaguer i la comarca del Baix Camp, on se sembren les patates de Prades.


Dolça creació

Al monestir de Sant Benet de Bages hi ha la sala de les col·leccions, de la família del pintor Ramon Casas, antics propietaris del monestir. A partir del segle XVIII, en salons com aquest, es va començar a difondre el consum de xocolata entre les classes benestants. I a partir del segle XX, a Catalunya ja hi va haver grans artesans en la manipulació de la xocolata.


Oriol Balaguer és un dels pastissers més premiats del país i als vint-i-un anys ja havia aconseguit el títol de Millor Pastisser d'Espanya. Actualment, a més de Barcelona, també té botiga a Madrid i a Tòquio.


Al seu taller ens mostra les seves creacions i destaca la importància que té el disseny dels dolços, les capses i els embolcalls. Dolços tradicionals que conviuen amb les invencions més agosarades que surten del departament d'R+D, com ara pastissos salats. Perquè Oriol Balaguer, un dels noms protagonistes de la revolució culinària actual, també ha trencat la frontera entre el dolç i el salat.


Com a complement del reportatge, Elena Roura, nutricionista de la Fundació Alícia, parla de les virtuts nutricionals del cacau i de la xocolata, un aliment que conté fibra, potassi, magnesi, antioxidants i teobromina.


Patates de Prades

Als peus de les muntanyes de Prades, als municipis de Capafonts, la Febró, l'Arbolí i Prades, se sembren les patates de Prades. Se'n té referència des del segle XIX i aleshores ja eren reconegudes per la seva qualitat.


De patates de Prades se'n fan poques, només una collita a l'any, ja que són de cicle llarg. El fet d'aconseguir el distintiu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) n'ha afavorit la comercialització, però ara l'amenaça és l'envelliment de la població que les conrea, uns vint pagesos.


El cuiner de la casa de colònies del poble, Josep Cardona, demostra la qualitat d'aquestes patates fent una cassola de patates i senglar.


Tot seguit, a la Fundació Alícia, es mostren diverses varietats de patates, els seus aspectes nutricionals i ensenyen la millor manera perquè quedin fregides al punt.

  • Programa Al vostre gust
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 21min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria
  • Àrea Tecnologia, Tutoria
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa