Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsMenys neu als Alps

Codi a embedir Copiar

Menys neu als Alps

La disminució de la quantitat de neu als Alps suïssos afecta el turisme i l'economia. L'espai "El medi ambient" n'analitza el fenomen en aquest capítol.


El complex de vacances d'Engelberg es troba al cor dels Alps suïssos. Centenars de milers de visitants hi vénen cada any a practicar l'esquí o simplement a relaxar-se i fer turisme. Malauradament, en els últims anys, l'estació està vivint de manera directa el procés de canvi climàtic i la temporada es va escurçant per falta de neu. Hi pot haver diferències d'un any a l'altre, però la tendència deixa poc espai al dubte.


Això no tan sols perjudica els esquiadors, sinó l'economia dels Alps, molt dependent del turisme de muntanya. Cada any hi arriben entre seixanta i vuitanta milions de persones. Però l'augment de temperatures pot dur al tancament d'estacions d'esquí i llocs de vacances, sobretot dels que es troben a menor altitud.


A Engelberg s'ha protegit amb roba una part de la glacera per reduir la irradiació i aturar-ne la fusió a l'estiu. Però les altes temperatures fan recular el glaç. Durant els últims quinze anys, la glacera ha perdut dos-cents metres.


Més enllà de l'esquí, ben a prop, a la muntanya de Titlis, hi ha una atracció turística que es veu perjudicada per l'escalfament. Es tracta d'una cova situada a tres mil metres d'altitud en què han començat a aparèixer esquerdes. La pèrdua d'aquest reclam seria un greu perjudici, tant per al turisme d'hivern com per al d'estiu.


La reculada del glaç es repeteix en diversos punts de la serralada. La glacera de Steingletcher ocupava tota la vall. Ara, al mig, hi trobem un llac. Les dades de l'efecte del canvi climàtic sobre les glaceres dels Alps no són gens encoratjadores.


Pel que fa a la superfície coberta per les glaceres, se n'ha perdut la meitat en l'últim segle i mig. Ara, els Alps s'escalfen tres vegades més de pressa que la resta del planeta i, per això, a finals de segle es pot haver perdut el 80 % de l'àrea coberta pels rius de glaç. A més d'un perjudici per al sector dels esports d'hivern, avingudes d'aigua i esllavissades en primavera i menys disponibilitat d'aigua a l'estiu són les amenaces que presenta aquest fenomen.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa