Inici » El medi ambient

Ciències naturalsDofí llistat, espècie amb problemes

Codi a embedir Copiar

Dofí llistat, espècie amb problemes

Una infecció epidèmica està afectant els dofins més comuns al Mediterrani. L'espai "El medi ambient" mostra les mesures que es prenen a Catalunya per ajudar els animals malalts.


El dofí llistat és, ara com ara, el cetaci més comú de tota la Mediterrània i, per tant, un dels dofins més fàcils d'observar.

És una espècie pelàgica que viu en aigües profundes, sempre en grups que poden oscil·lar entre una vintena i un centenar d'exemplars.


L'any 1990, una infecció epidèmica causada per un nou membre del gènere morbil·livirus va afectar, com a mínim, dos mil exemplars d'aquesta espècie, dels quals cent quaranta-set van encallar a Catalunya. Els dofins atacats per aquest virus presenten lesions en diferents òrgans que afecten principalment els sistemes respiratori i nerviós. Normalment, arriben a la costa arrossegats per les onades, la major part morts i uns quants encara vius, però amb la malaltia molt avançada i poques hores de vida.


Aquest any, un nou brot de l'epidèmia ha alertat el Centre de Recuperació d'Animals Marins de Catalunya. Com a resposta, el CRAM ha elaborat un pla d'acció preventiu en col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge que té com a objectius bàsics retirar els animals morts i donar suport als que puguin arribar afectats, però encara vius.


El pla d'acció Ulisses, anomenat així en record de l'únic dofí que després d'arribar viu al centre de recuperació va poder ser retornat al mar, es basa en la creació de quatre punts d'assistència repartits per la costa catalana, concretament a Palamós, Premià de Mar, Vilanova i la Geltrú i l'Ametlla de Mar.


El pla d'acció inclou el registre de totes les dades, un protocol clínic d'assistència per als animals vius, un protocol de necròpsies per als cadàvers i un pla de gestió del voluntariat.


D'altra banda, el morbil·livirus també ha començat a afectar altres espècies de cetacis, com ara el dofí mular i el cap d'olla negre, però de moment el nombre d'animals afectats és molt baix.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa