Inici » Méteo K

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsTerratrèmols

Codi a embedir Copiar

Terratrèmols

Com es formen els terratrèmols? Quines zones del món i de Catalunya són les més afectades per aquests moviments de terra? Com es mesuren? Què són els tsunamis? El programa "Méteo K" dedica el capítol a respondre a totes aquestes preguntes.


Sara Figueras, tècnica de sismologia de l'ICC, explica que la Terra està formada per un conjunt de plaques, anomenades plaques tectòniques, que estan encaixades entre si com un trencaclosques. En els punts de contacte entre aquestes plaques s'hi van produint deformacions fins que arriba un moment en què es trenquen. Quan té lloc aquest trencament, hi ha un terratrèmol o sisme.


El punt on té lloc aquest moviment, normalment se situa entre els quinze i els quaranta-cinc quilòmetres sota terra i es diu focus. El punt de l'escorça terrestre que es troba sobre aquest focus s'anomena epicentre i és el lloc on es nota més el terratrèmol.


Un terratrèmol es mesura amb uns aparells que es diuen sismògrafs. Els simògrafs detecten les ones produïdes per la tremolor de la Terra. El document on es recullen els terratrèmols s'anomena sismograma.


Els experts en terratrèmols són els sismòlegs. En poden classificar la força i la intensitat de dues maneres. Per mesurar-ne la magnitud es fa servir l'escala de Richter, que dóna una idea de la força que ha tingut el terratrèmol. Per mesurar-ne la intensitat es fa servir l'escala de Mercalli, que dóna una idea dels danys que ha produït.


A Catalunya, les zones amb més possibilitats de patir un terratrèmol són els Pirineus i l'àrea mediterrània, amb l'excepció del delta de l'Ebre. Els terratrèmols més importants van tenir lloc l'any 1923 a la Vall d'Aran i, quatre anys més tard, a la zona de Sant Celoni.


Els tsunamis són terratrèmols submarins que provoquen onades gegants. A alta mar, l'alçària de l'onada és petita i no supera el metre, però quan arriba a la costa pot fer fins a trenta metres.


  • Programa Méteo K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2006
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Física, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa