Inici » Valor afegit

Ciències socialsTecnologiaEl càncer del dèficit exterior / Gramona, cava de criança / Les bombetes del futur

Codi a embedir Copiar

El càncer del dèficit exterior / Gramona, cava de criança / Les bombetes del futur

Espanya encapçala la llista de països amb més dèficit exterior. El programa "Valor afegit" analitza aquesta dada amb tot detall i, a més, visita les caves Gramona i una empresa de Badalona especialitzada en díodes LED.


El càncer del dèficit exterior

Espanya té el trist honor d'encapçalar, juntament amb Grècia, el rànquing mundial dels països amb dèficit exterior. O sigui, amb un dèficit astronòmic de la balança comercial, que no ha parat d'empitjorar en els últims anys, i amb un significatiu dèficit per compte corrent.


La balança per compte corrent la configuren la balança comercial, la balança de turisme i la balança de transferències. Aquest reportatge explica què són aquestes balances, com s'ha arribat a la situació de dèficit i quins perills s'amaguen darrere aquests conceptes aparentment complicats.


Gramona, cava de criança

Una de les famílies cavistes més antigues del Penedès són els Gramona. La seva producció és limitada, però durant els últims anys han sabut donar més dimensió a la companyia sense perdre el prestigi que envolta la marca. El programa visita les caves de la mà d'un dels seus propietaris, Xavier Gramona, que és qui, juntament amb el seu cosí Jaume Gramona, porta les regnes de l'empresa.


Les bombetes del futur

A Badalona hi ha la tercera empresa més important del món en sistemes de llum per díodes LED. Els LED són una mena de bombetes molt petites, però molt lluminoses, que es comencen a veure, per exemple, en els cotxes de luxe, però que ja fa un temps que s'utilitzen a les grans pantalles d'imatges en moviment o als plafons publicitaris dels camps de futbol.


Representen, també, la il·luminació del futur perquè consumeixen molt menys i fan més llum. L'únic problema és que, de moment, el muntatge és car perquè el mercat encara és petit.


  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa