Inici » Latitud júnior

TutoriaCiències socialsSobreviure a Palestina

Codi a embedir Copiar

Sobreviure a Palestina

El programa "Latitud júnior" mostra les dures condicions de vida de la ciutat de Nablus, a Palestina, mitjançant l'experiència d'un jove. Després, estudiants de l'IES Sentmenat opinen sobre la situació dels palestins.


Durant la dècada de 1940, milers de jueus que fugen de la persecució nazi es refugien a Palestina, un territori de majoria àrab, on segles enrere havia existit l'antic Israel: la patria històrica dels jueus.


El 1947, enmig d'un esclat de violència entre jueus i àrabs, les Nacions Unides reconeixen el dret dels jueus a crear un estat propi en territori de Palestina. Centenars de milers de palestins en són expulsats o es veuen obligats a fugir.


L'any 1948, les Nacions Unides reconeixen l'estatus de refugiats als que han hagut de marxar, i mentre no se solucioni definitivament la seva situació, l'ONU els garanteix la cobertura de les necessitats bàsiques. Però el que havia de ser una ajuda provisional s'ha perllongat generació rere generació i encara avui milers de refugiats palestins sobreviuen gràcies a l'ajuda internacional, sovint en condicions precàries.


L'any 2000 es produeix la segona Intifada: la segona gran revolta popular palestina contra l'ocupació. Israel la reprimeix durament i decideix tancar bona part de les ciutats palestines amb controls militars i encerclar-les amb un mur que, a poc a poc, aïlla els palestins.


Una de les ciutats que pateix aquest aïllament és Nablus, amb una taxa d'atur del 60 %, que acull dos camps de refugiats. L'aïllament, la violència quotidiana i la falta de perspectives de futur fan molt dur el dia a dia a les ciutats palestines.


Wael Alhelo té 24 anys i des que va néixer ha viscut sempre al camp de refugiats d'Askar, a la ciutat de Nablus (Cisjordània). En Wael ens mostra la vida quotidiana en una ciutat on només es pot entrar i sortir a través de controls militars israelians.


En Wael col·labora amb el centre cívic del camp de refugiats, on intenten oferir alternatives d'oci i cultura a una població asfixiada per dècades de conflicte. Unes alternatives d'oci que posen èmfasi en els més petits.


Després de veure el reportatge, nois i noies de l'IES Sentmenat opinen sobre la situació que viuen els refugiats palestins.

  • Programa Latitud júnior
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 33min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Educació per la ciutadania, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa