Inici » El medi ambient

Ciències socialsVallparadís fa un milió d'anys

Codi a embedir Copiar

Vallparadís fa un milió d'anys

"El medi ambient" dedica el capítol al jaciment de Vallparadís, una zona de Terrassa que tenia, fa vora un milió d'anys, un paisatge ben diferent, segons revelen els fòssils que s'hi han trobat. Ara s'hi construeix una nova estació de tren.


En dos anys hi han aparegut més de vint-i-cinc mil fòssils. El valor no prové només de la quantitat, sinó sobretot de la qualitat, ja que s'han extret cranis complets i molts esquelets dispersos. En total s'hi han trobat quaranta espècies de mamífers, entre les quals molts fòssils d'hipopòtams. Una altra troballa important són les restes vegetals, que juntament amb les animals permeten recompondre l'entorn i el clima de la zona.


Però els animals no estaven sols. A Vallparadís s'hi han trobat també milers d'eines de pedra, de vora un milió d'anys d'antiguitat. Això el converteix en l'assentament humà més antic de Catalunya i un dels més antics d'Europa. Les eines les feien colpejant dos còdols de riu, l'un utilitzat com a percussor o martell i l'altre com a nucli. Així s'obtenien uns objectes de vores tallants i ben adaptats a la mà. L'anàlisi dels fòssils ha permès determinar que les eines eren utilitzades per esquarterar els animals i tallar-ne la carn.


Els milers de fòssils i d'objectes s'acaben de recuperar en unes dependències cedides pel Museu de Terrassa. Les laborioses i delicades feines d'excavació i preparació han permès obtenir un ric i valuós mostrari de fòssils, entre els quals hi ha elements tan destacats com un crani sencer d'hipopòtam.


Entre les troballes vegetals fetes a Vallparadís destaquen els fragments molt ben conservats d'un tronc de tres metres i mig de llarg. Fòssils d'animals i de vegetals i eines fetes per humans n'ofereixen un panorama complet. La quantitat de restes assegura feina d'anàlisi, classificació i interpretació durant uns quants anys.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Història, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa