Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsGeòlegs del Món

Codi a embedir Copiar

Geòlegs del Món

L'ONG Geòlegs del Món treballa per evitar riscos davant els desastres naturals, siguin grans o petits. El programa "El medi ambient" mostra la feina d'aquest grup, que també es preocupa per aconseguir un desenvolupament sostenible.


A molts països s'uneixen la vulnerabilitat a desastres d'origen natural, com ara erupcions, terratrèmols o esllavissaments, i la falta de mitjans per prevenir-los o per fer-hi front. Des del 1999, Geòlegs del Món, una ONG vinculada al Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya, fa treballs tècnics per poder gestionar aquests riscos. Promou el coneixement del territori i dels processos geològics per poder planificar l'ocupació del terreny i preparar les poblacions que viuen en zones de risc. Però Geòlegs del Món no treballa només de cara als grans desastres, sinó també per fer front a fenòmens menors, però continuats. Per Geòlegs del Món, els desastres tenen un origen natural, però estan lligats a les condicions socials i econòmiques de cada país. Les societats pobres tenen menys mitjans per fer-hi front, i s'empobreixen encara més a causa d'aquests fenòmens. El treball de Geòlegs del Món amb associacions de municipis, com AMICTLAN, a Nicaragua, intenta promoure una certa planificació. Però un dels problemes és que en aquests països la gent té poques opcions per triar. Fenòmens recents, com ara l'huracà "Felix", han posat de manifest aquesta relació entre efectes dels desastres naturals i pobresa. Les cases modestes, fetes amb fustes o amb planxes de zenc, són destruïdes fàcilment i deixen milers de persones sense llar. En molts llocs, la bellesa de l'entorn natural crea un problema afegit: la concentració de població a llocs on la indústria turística ofereix feina. Per això, la promoció d'un desenvolupament econòmic sostenible és una altra de les activitats dutes a terme per Geòlegs del Món.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa