Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsBolets de les terres de l'Ebre

Codi a embedir Copiar

Bolets de les terres de l'Ebre

"El medi ambient" descobreix el massís dels Ports com un territori boletaire molt apreciat.


Contràriament al que molta gent creu, el món dels bolets no és patrimoni exclusiu de la Catalunya humida, del Montseny i dels Pirineus. A la Catalunya mediterrània, lluny de les rutes boletaires més habituals, també s'hi fan bolets, i no pas pocs.


El massís dels Ports, per exemple, és país boletaire de renom, i molta gent de la comarca ho sap prou bé. De fet, aquí va néixer fa tres anys Bitxac, l'Associació Micològica de les Terres de l'Ebre. Entre els seus membres hi ha boletaires de mena i biòlegs especialitzats. I tots coneixen els centenars d'espècies que es fan per aquestes muntanyes, entre les quals es troben les comestibles més apreciades i els bolets més verinosos de tots. Els noms vulgars, això sí, són tot un món, un patrimoni d'aquesta terra que cal conservar per sobre de tot. Aquí, tots els bolets són rovellons, dels fredolics en diuen morenetes, la llenega és la pegalosa i el que es coneix com a bolet és només una espècie concreta de fong.


Les terceres jornades micològiques de les terres de l'Ebre han aplegat els esforços del Museu del Montsià, a Amposta, i dels dos parcs naturals de la zona, el del delta de l'Ebre i el dels Ports, amb l'empenta d'una trentena de membres de l'associació micològica Bitxac, que s'ha encarregat de la recollida i també de portar a bon terme el terreny relliscós de la classificació científica dels exemplars.


Aquest any, l'exposició de bolets ha tingut més èxit que mai: en total hi ha hagut cent cinquanta-dues espècies representades, entre les quals hi ha els comestibles més apreciats i també els bolets més verinosos de tots. Entre aquesta colla, el premi d'honor se l'emporta la farinera borda, de nom científic "Amanita phalloides", un dels bolets més tòxics del país i, sens dubte, un dels bolets que qualsevol boletaire hauria de conèixer a la perfecció.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa