Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsDe desert a plantació / Corall artificial / L'esquirol vermell

Codi a embedir Copiar

De desert a plantació / Corall artificial / L'esquirol vermell

L'espai "El medi ambient" parla, en aquest capítol, d'una experiència a la Xina que ha permès transformar un desert en una terra fèrtil, d'una alternativa per protegir els coralls del mar Roig i d'una reserva natural que és un paradís per a l'esquirol vermell.


De desert a plantació

Un camp de cotó de la regió de Xinjiang, a la Xina, era, fa poc més de cinquanta anys, un desert. Els treballs forçats de delinqüents i dissidents polítics van permetre a les autoritats xineses expandir l'oasi més de setanta quilòmetres. La introducció inicial de plantes aptes per a zones àrides i la posterior plantació d'àlbers gràcies a la canalització de neu provinent de les muntanyes de Tianshan van fer possible la creació d'un terreny fèrtil. Ara, el reg es controla mitjançant un ordinador que ha permès estalviar aigua i el creixement dels camps de cotó.Escull de corall artificial

Els esculls de corall del mar Roig estan en perill. La seva bellesa els converteix en un fort atractiu turístic i, alhora, els sotmet a la destrucció lenta que causen els visitants quan els toquen. Per protegir aquest tresor natural, els científics han decidit crear esculls de corall artificial. Hi transfereixen el corall que prové d'un lloc de cria i unes condicions ambientals òptimes permeten que els cnidaris creixin vigorosament. Ara mateix només hi ha un escull de corall artificial, però n'hi ha quatre més de planificats, ja que, com s'ha vist, també atrauen els submarinistes.


L'illa de l'esquirol vermell

L'esquirol vermell, l'animal característic del folklore anglès, té un bon refugi a l'illa de Brownsea, a la costa sud del Regne Unit. Aquesta reserva natural és un paradís per a l'espècie, que està amenaçada per l'esquirol gris, provinent de l'Amèrica del Nord i portador d'un virus letal per a l'esquirol vermell. Molts curiosos aprofiten la tardor per contemplar-los, cosa fàcil en aquesta època perquè els esquirols surten a recol·lectar menjar per a l'hivern. És ara quan més es deixen veure alguns dels dos-cents que viuen a l'illa.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa