Inici » Latitud júnior

TutoriaCiències naturalsMoçambic: stop sida

Codi a embedir Copiar

Moçambic: stop sida

La sida és la protagonista d'aquest capítol del programa "Latitud júnior". Primer, es mostra la feina d'un grup de joves de Moçambic que treballen per conscienciar la població. Després, els alumnes d'un institut de Vilanova i la Geltrú opinen sobre el reportatge i sobre aquesta malaltia.


A Àfrica hi ha la major part de portadors del virus de la sida del món, un 60 % dels malalts i fins a un 80 % dels morts.


La sida debilita les defenses de l'organisme, i una simple malaltia, com una pneumònia o una diarrea, poden tenir conseqüències fatals. Malgrat tot, els portadors poden viure molts anys si fan una vida sana i prenen els medicaments adequats. Però a Àfrica, on els recursos són molt escassos, és molt difícil accedir a la medicació.


Una de les conseqüències de l'epidèmia de sida a Àfrica és el sorgiment d'una generació d'orfes: nens que han perdut els pares, que sovint n'estan infectats, i que semblen condemnats a viure als carrers en la misèria.


La situació de Moçambic és especialment greu: és el tercer país del món en nombre d'infectats i l'esperança de vida s'ha reduït als 45 anys.


La Creu Roja de Moçambic, amb l'ajuda de la solidaritat internacional, és una de les organitzacions que treballa per afrontar la situació. Un dels seus projectes, que té el suport de la cooperació catalana, pretén conscienciar els joves sobre com evitar la malaltia i sobre com tractar-se en cas de contagi.


Fernando Ernesto és un jove moçambiquès de 27 anys que viu a Maputo. És voluntari de la Creu Roja i molt actiu en les campanyes de sensibilització sobre la sida. En Fernando mostra com la sida afecta la població de Moçambic i els esforços dels joves voluntaris per conscienciar la població, en especial la més jove, sobre els perills de la sida i sobre hàbits útils per protegir-se'n.


Després de veure el reportatge, sis joves de l'IES Dolors Mallafré, de Vilanova i la Geltrú, opinen sobre els esforços dels joves moçambiquesos per lluitar contra la sida i sobre quina és la informació que en tenen els joves catalans i fins a quin punt se'n protegeixen adequadament.

  • Programa Latitud júnior
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa