Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsPlatges al Brasil / Reciclatge a Mèxic / Impacte a les Tres Gorges

Codi a embedir Copiar

Platges al Brasil / Reciclatge a Mèxic / Impacte a les Tres Gorges

"El medi ambient" parla, en aquest capítol, de l'efecte del canvi climàtic sobre les platges del Brasil, de l'obligatorietat de separar les deixalles a Ciutat de Mèxic i dels problemes que està comportant la construcció de la presa de les Tres Gorges a la Xina.


Brasil: platges a la deriva

Les platges del Brasil, una de les atraccions turístiques del país, estan reculant a causa de la pujada del nivell del mar. Oceanògrafs de Rio de Janeiro estudien l'erosió de les platges des de fa deu anys i tracten d'identificar els punts més vulnerables de la costa.


En cent anys, la costa podria avançar entre cent i cent cinquanta metres, en un procés potenciat pel canvi climàtic. I això provocaria gran quantitat de danys que només es poden evitar amb mesures preventives a gran escala com, per exemple, portant-hi més sorra i construint-hi barreres per evitar que les onades se l'enduguin.


Ciutat de Mèxic es recicla

Ciutat de Mèxic produeix més de dotze mil tones d'escombraries al dia. Perquè els abocadors no arribin al límit s'hi ha hagut d'imposar l'obligatorietat de separar les deixalles, una feina que usualment feien treballadors municipals o persones que buscaven revendre materials.


Uns camions antics, sense compartiments separats, recullen en dies alterns les restes orgàniques, que serviran per fer compost, i no orgàniques, algunes de les quals es poden reciclar. La mesura ajuda a fer encara més llaminer el lucratiu negoci del reciclatge, que a Mèxic atrau fins i tot empreses estrangeres.


Tres Gorges: impacte ambiental i humà

La construcció de la presa de les Tres Gorges, al riu Iang-Tsé, a la Xina, continua. I la degradació ambiental i els desplaçaments que provoca, també.


De moment, un milió i mig de persones han estat desplaçades. Però, a més, creix l'amenaça d'esllavissaments i això provocarà encara més trasllats forçosos, amb unes compensacions econòmiques que els afectats consideren molt baixes. A més, l'estancament de les aigües en perjudica la depuració i es tem que el riu es vagi degradant.


La construcció de la presa, iniciada el 1995, s'hauria d'acabar abans dels Jocs Olímpics de l'any 2008.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa