Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsInseguretat alimentària a Mali

Codi a embedir Copiar

Inseguretat alimentària a Mali

L'espai "El medi ambient" explica com el suport de les ONG ha permès solucionar part dels problemes alimentaris a Mali.


A Mali hi ha dos milions i mig de persones que es troben en situació d'inseguretat alimentària. Aquest fenomen no es deu a la falta de menjar, sinó de mitjans per aconseguir el que hi ha als mercats. La solució no és el repartiment massiu d'aliments, que només ha de servir per superar situacions d'emergència. L'estratègia de la Unió Europea es basa principalment a oferir suport a les ONG, que donen respostes específiques a cada lloc i ajuden la població a resoldre necessitats concretes.


A Sevaré, una regió on els habitants són agricultors, membres d'ONG els ensenyen a administrar les reserves de cereals. En una altra regió, a Bandiagara, mostren com alimentar els nens de manera equilibrada per combatre la malnutrició. Ensenyen a fer una papilla enriquida amb elements que tenen a l'abast.


Al nord de Mali, com a gran part del Sahel, la major part dels habitants són ramaders nòmades. Però cada vegada hi costa més trobar pastures per als ramats. Veterinaris sense Fronteres hi du a terme, amb el suport de la Unió Europea, un projecte de regeneració de la pastura.


Finalment, a la regió de Ségou, les solucions són de gran envergadura. Importants inversions han permès construir la presa de Markala. Això és la clau d'un sistema de reg que ha fet augmentar considerablement la producció i els ingressos dels agricultors. Ara, el gran avantatge de la regió és que no depèn de la pluja. La zona es coneix com a Office du Niger, nom de l'empresa pública de Mali, finançada principalment per la Unió Europea, França i Alemanya, que hi ha fet les inversions en infraestructures hidràuliques.


El reg permet produir mig milió de tones d'arròs a l'any. Però l'empresa només dóna resposta al 50 % de les necessitats del país. Encara hi ha obstacles, com el finançament per habilitar més terres, el manteniment del sistema de reg o la comercialització de la producció fora de la zona.


Alguns camperols han diversificat la seva producció perquè han entès que no es poden limitar al conreu de l'arròs. Això aporta més ingressos. Cadascuna d'aquestes experiències, adaptades a entorns diferents, mostra que és possible lluitar contra la inseguretat alimentària estudiant bé allò que convé a cada situació i duent a terme accions enèrgiques.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa