Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsEl retorn de la tortuga babaua

Codi a embedir Copiar

El retorn de la tortuga babaua

"El medi ambient" es fa ressò de les primeres postes controlades de tortuga marina a Catalunya.


Cinc tortugues babaues, que ara tenen un any, van néixer d'una posta natural l'octubre de l'any passat a la platja de Premià de Mar, però no estaven en condicions de sobreviure en llibertat i per això van anar a parar al CRAM, el Centre de Recuperació d'Animals Marins.


Es tracta de la primera posta controlada d'una tortuga marina a Catalunya i també és la primera vegada que unes cries nascudes en plena natura tornen a viure en llibertat després de passar un any en un centre de recuperació de fauna. Amb tot plegat n'hi ha hagut prou per fer néixer esperances pel que fa a la possibilitat que el que avui és una anècdota acabi convertint-se en una cosa normal.


L'estudi, dut a terme pel Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, ha tingut la col·laboració d'ajuntaments de tota la costa catalana per detectar possibles rastres de tortuga a la sorra de les platges. A banda d'això, un equip especialitzat ha fet un seguiment de la temperatura i la mida del grans de sorra durant tot l'any. Ara, a finals de temporada, és hora de retirar els sensors que s'han passat l'estiu enterrats i fer balanç de la situació.


De moment, l'objectiu és continuar treballant per confirmar que les platges catalanes tenen les condicions que els calen a les tortugues de mar. En aquest cas, segons els responsables de l'estudi, es podria plantejar una possible reintroducció.


La babaua és la tortuga marina més comuna a la Mediterrània. A més de Premià de Mar, recentment també s'ha reproduït a les platges del delta de l'Ebre i hi ha dades històriques de reproducció a l'Empordà.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa