Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsComerç d'espècies en perill

Codi a embedir Copiar

Comerç d'espècies en perill

L'equilibri entre l'economia i la preservació de certes espècies animals, com ara elefants o cocodrils, és difícil d'aconseguir. "El medi ambient" reflecteix, en aquest capítol, l'experiència de Zàmbia.


Quan es fa de dia, al Parc Nacional del Baix Zambezi, a Zàmbia, els animals comencen la seva activitat. L'espectacle mostra la gran riquesa de vida salvatge d'aquest parc. En aquesta diversitat i abundància hi té molt a veure l'acord CITES, que regula el comerç internacional d'espècies amenaçades.


A finals de la dècada dels 70 hi havia cent mil elefants a Zàmbia, però deu anys més tard només en quedaven deu mil i poc després gairebé havien desaparegut. La caça il·legal i el comerç de marfil en tenien la culpa. Però, des de fa uns deu anys, l'espècie s'ha recuperat. La venda de marfil es va prohibir el 1989. Els guardes s'ocupen de vigilar que la llei es compleixi. Però el seu nombre encara és insuficient per garantir que no es cacin elefants.


Juntament amb la presència dels guardes, hi ha un altre element que dissuadeix els furtius: els turistes. La presència de visitants fa que la seva activitat disminueixi. El turisme també beneficia les comunitats locals. A Zàmbia, els ingressos mitjans no arriben a un dòlar diari. Les divises que aporten els turistes serveixen per construir hospitals i escoles. També hi ha llocs en què el comerç de marfil està autoritzat sota les condicions establertes per l'acord internacional CITES i això acaba revertint en la població.


L'autorització del comerç de marfil provoca un debat intens. Zàmbia ho veu com una manera de regular una població creixent d'elefants. Però en altres països es veu de manera diferent i es tem que impulsi la caça furtiva.


Amb els ingressos del comerç també es compensen els perjudicis que els animals causen a la població local. Elefants i hipopòtams destrossen els conreus. Per això, cal establir algunes contraprestacions si s'impedeix eliminar-los. Desenvolupament i conservació han d'anar lligats, per demostrar que no són incompatibles i per beneficiar tant els animals com la població humana.


Encara sembla més difícil convèncer la població de la necessitat de protegir els cocodrils, uns rèptils que poden arribar als cinc metres de llarg i són una greu amenaça per als humans. Per això, el cocodril del Nil sempre ha estat caçat. A més, la pell i la carn són de bona qualitat.


Ara hi ha granges com la que apareix al reportatge, que ocupa tres-centes vint persones i exporta anualment vint-i-sis mil pells de cocodril, amb un benefici de tres milions de dòlars. Però tot es fa amb controls estrictes. D'aquesta manera es garanteix que l'explotació és sostenible i que el comerç no perjudica espècies en perill i les aboca a l'extinció.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa