Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsUn poble decidit / Petroli remot / Una planta descafeïnada

Codi a embedir Copiar

Un poble decidit / Petroli remot / Una planta descafeïnada

El programa "El medi ambient" parla, en aquesta ocasió, d'una població del sud d'Anglaterra que vol ser energèticament autosuficient, de les preocupacions dels ecologistes per l'extracció de petroli i gas a Sakhalin i de la recerca, a Etiòpia, de plantes de cafè amb menys cafeïna.


Un poble decidit

Els caiacs que Tom Morris ven a la seva botiga de Totnes, al sud d'Anglaterra, vénen dels Estats Units. Però vol trobar la manera de construir-los aquí mateix fent servir plàstics obtinguts gastant menys petroli. Totnes té només nou mil habitants, però els seus habitants estan decidits que serveixi de model i ajudi a canviar el món. Pensant en el progressiu encariment i esgotament del petroli, pretén ser una població energèticament autosuficient aprofitant l'energia solar, l'eòlica i la de les marees. Un dels objectius és consumir més productes locals per disminuir les despeses en transport. I per animar la gent, fins i tot ha emès una moneda vàlida només aquí.


Petroli remot

A la remota illa russa de Sakhalin es du a terme el projecte més gran d'extracció de petroli i gas. Amb unes reserves estimades equivalents a les del golf de Mèxic o les del mar del Nord, el gegant Gazprom en controlarà l'explotació. Però les dues noves plataformes i les grans canonades que han de transportar el petroli i el gas liquat preocupen els ecologistes. Creuen que són una amenaça per als delicats ecosistemes de la regió. Concretament, pensen que no s'han pres prou mesures enfront de l'erosió i el risc d'esllavissaments.


Una planta descafeïnada

El cafè és anomenat l'or verd d'Etiòpia, país que n'és el màxim productor d'Àfrica i també un gran consumidor. Al món, la desena part dels beneficis que dóna el cafè provenen del descafeïnat, però en el procés d'eliminació de cafeïna es poden perdre part de l'aroma i del sabor del fruit. Investigadors etíops n'estan buscant varietats naturals molt baixes en cafeïna perquè no calgui extreure-la. Quinze milions d'etíops viuen d'aquest sector. Produir de manera natural un cafè menys excitant els pot fer veure el futur amb més tranquil·litat.




  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa