Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsL'Àrtic, arxiu del clima

Codi a embedir Copiar

L'Àrtic, arxiu del clima

L'Àrtic és, juntament amb la península Antàrtica, la zona del planeta on es noten més els efectes del canvi climàtic. "El medi ambient" parla, en aquest capítol, de les investigacions que s'hi fan, tant del clima del passat com del que es preveu en el futur.


Les imatges de satèl·lit mostren que aquest últim any es van perdre un milió de quilòmetres quadrats de glaç, una superfície equivalent aproximadament a dues vegades la península Ibèrica.


L'estiu passat es va dur a terme l'expedició SVAIS, coordinada pel Grup de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona i finançada pel Ministeri d'Educació i Ciència. L'objectiu era obtenir dades sobre una zona considerada clau, ja que és on s'intercanvien les aigües de l'oceà Àrtic i de l'Atlàntic. Els investigadors van utilitzar uns tubs per extreure testimonis del fons marí. Les profunditats a què van arribar els han permès remuntar-se a tres milions d'anys enrere. De moment han constatat la gran variabilitat climàtica d'aquesta zona en èpoques més recents.


Els sediments marins són registres que contenen informació sobre els canvis climàtics i ambientals del passat. Per llegir aquests registres, els investigadors prenen mostres dels testimonis recollits i analitzen les restes que contenen. Principalment hi ha microfòssils d'organismes que flotaven a l'aigua o que vivien al fons marí. El conjunt d'espècies que es troben i la seva composició química donen dades molt exactes sobre les característiques d'aquesta zona en el passat.


Les variacions de clima que hi ha hagut a la regió tenen una gran importància, perquè afecten l'intercanvi d'aigües oceàniques i la seva circulació. Si la temperatura mitjana de la Terra segueix pujant, es modificarien les característiques dels corrents i això tindria diverses conseqüències.


Els científics també han cartografiat el fons marí, gràcies a ones acústiques i sísmiques. Analitzar aquesta informació i la que proporcionen els sediments significarà uns quants anys de feina, però oferirà una imatge dels canvis del passat i una eina per preveure els que poden arribar en el futur.


Els científics també han cartografiat el fons marí gràcies a ones acústiques i sísmiques. Amb aquesta informació i la dels sediments obtindran una imatge del passat i una eina per preveure el futur.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa