Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsLluita contra la pesca il·legal

Codi a embedir Copiar

Lluita contra la pesca il·legal

La Unió Europea ha reforçat les mesures per controlar la pesca il·legal, una pràctica que posa en perill els recursos pesquers. "El medi ambient" mostra com es lluita contra aquest tipus de pirateria.


La pesca il·legal és una realitat quotidiana a tot el món, i en uns moments de disminució dels recursos pesquers, perjudica tothom, però, especialment, els pescadors dels països pobres, que no tenen mitjans per patrullar per les seves aigües.


En aigües territorials, els controls els ha d'exercir l'estat corresponent. En aigües internacionals va a càrrec d'organitzacions que gestionen diverses espècies o una de concreta. Però molts països no hi estan adherits i això dificulta el control en moltes zones.


La pesca furtiva representa la cinquena part de les captures mundials i cada any produeix uns beneficis d'entre tres mil i deu mil milions d'euros. I sempre amb la perspectiva d'un benefici immediat a costa d'acabar amb els estocs de peix.


Les captures il·legals arriben al mateix mercat que les legals. I, per això, els controls s'han de fer en totes les etapes de producció i transport. La Comissió Europea ha reforçat els controls en els desembarcaments, però també vol controlar l'activitat dels seus vaixells, siguin on siguin.


A Madrid, el servei d'inspecció de pesca pot saber on es troba cada vaixell de la flota espanyola gràcies a un sistema de posicionament per satèl·lit. Les dades geogràfiques es confronten amb els documents que certifiquen cada etapa, des de la captura a la venda.


Ara, els controls es volen estendre a productes ja transformats, com congelats o conserves. La Unió Europea és el primer consumidor i importador mundial de productes de pesca. Si els altres grans compradors s'afegeixen a aquestes iniciatives, els pescadors il·legals hauran d'abandonar aquesta activitat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa