Inici » Resultats de cerca » Al vostre gust

TecnologiaCiències naturalsPiumoc / El jardiner de l'ànima

Codi a embedir Copiar

Piumoc / El jardiner de l'ànima

Aquesta edició del programa "Al vostre gust" se centra en el piumoc, un embotit típic de la Garrotxa, i en els productes de Josep Pàmies, un pagès de Balaguer pioner en el cultiu de flors comestibles.


Piumoc

El piumoc és un embotit típic de la Garrotxa caigut en l'oblit i que alguns cansaladers recuperen animats per cuiners com els del col·lectiu "Cuina Volcànica".


A l'obrador de Pere Vilanova, a Tortellà, encara s'hi elabora el piumoc amb el costelló de porc com a ingredient bàsic. Molt a prop, a Besalú, la cuinera Judith Oliveras, membre del col·lectiu "Cuina Volcànica" cuina un plat amb piumoc i fesols de Santa Pau, un altre dels productes típics de la comarca.


Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i coordinador del llibre "Corpus de la cuina catalana", explica el perquè d'un interès creixent per recuperar aquests productes locals, fruit d'una tradició, una cultura i una zona determinada.El jardiner de l'ànima

Josep Pàmies és un pagès de Balaguer pioner en el cultiu de noves hortalisses i de flors comestibles, immers en la batalla contra els productes transgènics. Pàmies es queixa de la permissivitat que hi ha a Catalunya pel que fa als transgènics. El van absoldre de l'acusació d'agressió a l'autoritat després d'una acció contra els transgènics i està pendent d'un recurs per una falta lleu. El seu cas va rebre la solidaritat de gent de tot el món.


Pàmies parla, en aquest reportatge, de vegetals molt beneficiosos per a la salut que comencen a tenir un paper en l'alta gastronomia, com ara l'estèvia. Es tracta d'una planta amb un poder edulcorant molt més potent que el sucre, que podria substituir controvertits edulcorants, des del punt de vista de la salut, com ara la sacarina, en el cas que es pogués comercialitzar per a ús industrial com passa en altres països.


Per conèixer les aplicacions de l'estèvia, Íngrid Farré, del departament científic de la Fundació Alícia, i el cuiner Jaume Biarnés ensenyen a preparar-ne algunes postres.

  • Programa Al vostre gust
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 19min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa