Inici » Resultats de cerca avançada » Latitud júnior

TutoriaCiències socialsIndígenes, guardians de l'Amazònia

Codi a embedir Copiar

Indígenes, guardians de l'Amazònia

Els "shuar" són poble de tradició guerrera que viu a la selva amazònica. "Latitud júnior" mostra com les generacions joves de "shuar" lluiten per recuperar la seva identitat i protegir l'Amazònia. Després del reportatge, alumnes d'un institut d'Arbúcies opinen sobre la qüestió.


La colonització d'Amèrica per part d'Occident va provocar la desaparició de la major part dels indígenes americans. Les guerres, les noves malalties portades pels colonitzadors i les operacions d'extermini van acabar amb la major part dels qui durant mil·lennis havien poblat Amèrica.


Entre els qui més van resistir als colonitzadors hi ha els "shuar", habitants de la selva amazònica, coneguts també com a "jívaros". Els "shuar" no van ser vençuts mai per les armes i van resistir l'impacte de la colonització fins a principis del segle XX, quan els missioners es van instal·lar entre ells.


Durant mil·lennis, els "shuar" van viure en plena selva en harmonia amb la natura, però paral·lelament al retrocés de les comunitats indígenes, la selva es va anar degradant.


L'aparició de grans companyies mineres, petroleres o que exploten la fusta de l'Amazònia està posant en perill l'últim gran pulmó que li queda al planeta.


Des de fa uns quants anys, les noves generacions de "shuar" han iniciat un procés de recuperació de la seva identitat. Amb el suport de la solidaritat internacional estan recuperant les tradicions i la seva forma de vida a la natura, protegint la selva amazònica.


Un dels seus projectes, que té el suport de la cooperació catalana, és formar els joves mestres "shuar" perquè puguin educar els infants en la seva pròpia cultura.


Fanny Kaekat és una jove "shuar" que viu a la selva amazònica de l'Equador. És mestra i, com altres joves "shuar", intenta recuperar la seva identitat i la seva cultura de l'oblit provocat per la colonització, mantenint el seu estil de vida en plena selva, en comunió amb la natura.


Els "shuar" consideren la natura un déu protector, i per això defensen l'Amazònia dels qui la volen malmetre.


Després de veure el reportatge, noies i nois de l'IES Montsoriu d'Arbúcies opinen sobre els esforços dels "shuar" per defensar la seva identitat i l'Amazònia.

  • Programa Latitud júnior
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Filosofia, Educació per la ciutadania, Geografia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa