Inici » Resultats de cerca avançada » Bèsties clip

Ciències naturalsEls cetacis

Codi a embedir Copiar

Els cetacis

"Bèsties clip" repassa les característiques de les diferents espècies de cetacis del Mediterrani: dofí comú, dofí mular, dofí llistat, cap d'olla negre, cap d'olla gris i rorqual comú.


El dofí comú es troba tant a la costa com en alta mar, sovint en grups molt nombrosos que poden arribar a estar formats per centenars d'exemplars. És un dofí petit i juganer que neda molt de pressa i salta molt sovint. Tot i el nom, el dofí comú és més aviat rar a les costes de Catalunya. En canvi, és més freqüent cap al sud, a partir del cap de la Nau. A les Balears és més habitual a Eivissa i Formentera que a les illes del nord.


El dofí més conegut de tots és el dofí mular. És una espècie comuna en mars tropicals i temperats de tot el món i té hàbits més costaners que altres dofins. Per això es veu més afectat per les activitats humanes, entre les quals hi ha les captures d'exemplars salvatges per abastir zoològics d'arreu. És un dofí gros, de color gris plom i amb una silueta robusta i el morro curt.


Un altre dofí del Mediterrani és el dofí llistat. La seva característica és la ploma, o llista, de color clar que té a cada costat que li dóna nom. Viu, preferentment, mar endins.


Els caps d'olla també tenen dents i mengen peix. Són parents molt propers dels dofins. Són animals molt sociables que es desplacen en grups compactes. Els mascles tenen el cap quadrat en forma d'olla i arriben a fer vuit metres de llarg.


El cap d'olla gris és molt semblant al cap d'olla negre, però una mica més petit. És un cetaci que viu mar endins, en aigües profundes, on troba sípies i calamars, la base de la seva alimentació.


L'autèntica balena mediterrània és el rorqual comú. Té barbes en comptes de dents i s'alimenta filtrant l'aigua per capturar els microorganismes que hi viuen en suspensió. És un animal més aviat solitari. És el segon animal més gros del món, després de la balena blava.


  • Programa Bèsties clip
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa