Inici » Resultats de cerca avançada » Tot un món

TutoriaCiències socialsAmb els dits pelats

Codi a embedir Copiar

Amb els dits pelats

La feina de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha estat modèlica a l'hora de treballar en l'acollida de les persones nouvingudes. L'espai "Tot un món" ensenya com funcionen els serveis socials amb l'exemple d'una família procedent de Bolívia.


Fa més de vuit anys, quan pràcticament ningú a Catalunya no s'havia plantejat com s'havia de fer la rebuda dels nous veïns, els serveis socials d'Olesa de Montserrat van organitzar un sistema de recepció i d'acollida de persones nouvingudes a aquest municipi que ha estat un model per a altres municipis.


Montse Muñoz, tècnica del Programa d'Immigració d'Olesa de Montserrat, explica que el pla d'acollida s'ha anat modificant, perquè també ha anat canviant el perfil de les persones que van arribant al municipi. Abans, només hi arribava població immigrada procedent del Marroc, i ara ho fan de Bolívia i l'Equador, però també de molts altres llocs.


Carmen Amado fa mig any que va arribar de Bolívia amb el seu fill Edson, dos anys després que ho fes el seu marit. Les últimes a arribar han estat les seves filles, Cecilia i Araceli, i així s'ha acabat el reagrupament familiar. Per això, ara li toca resseguir els passos que van haver de fer, tant ella com el seu marit, els primers dies.


A l'Ajuntament s'hi empadronen i omplen la sol·licitud d'escolarització de les nenes. Després van al Centre d'Atenció Primària per donar-se d'alta com a usuàries i perquè els assignin un metge. Però això no vol dir que s'acabi el seguiment que en fa l'Ajuntament.


Un mes després, la Cecilia està a punt de començar les classes a l'institut quan s'acabin les proves de nivell que li fan per saber el curs que li tocarà. La seva germana Araceli continua aprenent català a l'aula d'acollida i començarà les classes a l'escola amb el nou curs. La Carmen explica que està contenta de l'acollida que Olesa ha fet a la seva família, tant l'Ajuntament com el poble.

  • Programa Tot un món
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa