Inici » Valor afegit

Ciències socialsLes edats de jubilar-se / Tànger, motor del Marroc / Art en venda

Codi a embedir Copiar

Les edats de jubilar-se / Tànger, motor del Marroc / Art en venda

"Valor afegit" aborda en profunditat la qüestió de les pensions i aclareix conceptes com ara "prejubilació", "jubilació anticipada" o "allargament de la vida laboral". El programa també parla dels projectes de desenvolupament de la ciutat de Tànger i de l'auge dels objectes d'art.


Les edats de jubilar-se

La qüestió de la jubilació i de les pensions ha estat objecte d'estudi i previsions des de mitjan anys 90. Algunes d'aquestes aportacions preveien la fallida del sistema a curt termini, cosa que ha quedat desmentida per l'entrada de mà d'obra estrangera i la participació de la dona en el mercat laboral.


Actualment hi ha dinou milions de persones afiliades a la Seguretat Social que paguen les seves cotitzacions cada mes.

Amb aquests diners es paguen les pensions de vuit milions de jubilats i sobren diners; l'any passat, el superàvit va ser de deu mil milions d'euros.


Amb aquests superàvits es va fent un fons de reserva per al futur, que acumula quaranta mil milions d'euros, que equivaldrien a vuit mesos de la nòmina de les pensions.

Al voltant del fet de la jubilació, preocupa el fenomen de les prejubilacions, que en deu anys han arribat a tres-centes mil persones.


Les prejubilacions es produeixen al voltant dels 55 anys. Són acords amb l'empresa, que inclouen l'acomiadament i passar a cobrar l'atur durant dos anys. A més, l'empresa dóna un complement mensual fins als 60 o 61 anys.


A partir d'aquest moment es produeix la jubilació anticipada, que la Seguretat Social penalitza amb un 8 % de minva de la pensió. En canvi, les persones que decideixen allargar la vida laboral més enllà dels 65 anys reben una prima del 2 % de la seva pensió per cada any que passi.


La possibilitat de jubilar-se després de l'edat oficial té un efecte beneficiós en les finances de la Seguretat Social, però aquesta opció l'han fet servir només cent mil persones.


Cap al 2050, la piràmide demogràfica tindria forma invertida, en què el grup majoritari seria el de més de 65 anys, amb setze milions de persones, contra vint-i-vuit milions de ciutadans en edat de treballar. Una altra possibilitat que ara s'estudia és allargar el còmput de la pensió a tota la vida laboral, en comptes dels últims quinze anys d'ara.Tànger, motor del Marroc

Durant els últims anys, el Marroc ha estat capaç d'atreure les inversions d'empreses espanyoles i, especialment, catalanes. N'és una prova el que s'està fent a Tànger, on es desenvolupa un projecte faraònic de port franc i parc industrial que espera convertir-se en la gran porta econòmica d'Àfrica i que tindrà un acord logístic amb el Port de Barcelona.Art en venda

El mercat de les obres d'art i de les antiguitats continua a l'alça. N'hi ha que compren per invertir, per afició o col·leccionisme o per completar la decoració de la casa. Les subhastes i les fires són els principals aparadors d'aquest mercat.


  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Economia, Geografia
  • Nivell Batxillerat
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa