Inici » Caçadors de paraules

Llengües i literaturaTecnologiaCasa

Codi a embedir Copiar

Casa

En plena crisi immobiliària, amb la bombolla que es desinfla i els preus que cauen en picat, "Caçadors de paraules" dedica el capítol a la casa i a totes les paraules que l'envolten.


El presentador del programa, Roger de Gràcia, busca pis i descobreix que les ofertes immobiliàries amaguen uns quants eufemismes: "finca règia", "ben situat", "ideal parelles", "moltes possibilitats", "loft", etc. Concerta una visita amb una venedora que li mostra un pis. Amb ella, sent expressions com ara "armari encastat", "campana", "safareig", "saló menjador", "dúplex", "estudi" i "suite".


Com que no ho acaba de veure clar, en Roger decideix reformar el seu pis i fa l'encàrrec a l'arquitecte Francesc Pla, que li descobrirà mots com ara: "diagnosi", "arrebossar", "enlliscar", "esvoranc", "fals sostre", "biga", "llistó", "vergueró", "càmera", "porticó", "llibret", "envà", "mur de càrrega", "paret mestra", "estintolar" o "enroc".


Mentre espera la reforma del pis, el presentador visita les botigues de mobles de la Sénia, al Montsià, per redecorar la casa amb algun "sofà", "tamboret", "espill", "chaise longue" o "xifonier"; de "pell", "lacat", o "Polipiel", i d'estil "provençal", "clàssic" o "rústic".


I com que tot aquest enrenou acaba passant factura, en Roger de Gràcia es desplaça a Mallorca per relaxar-se, però a Vilafranca de Bonany acaba topant de nou amb les reformes d'una casa. Amb l'encarregat de l'obra i amb els paletes aprèn expressions com ara "pedra seca", "batiport", "portassa", "cotxo", "marès", "escaire", "cap serrat", "uixol", "ginyola", "retxa", "enganar", "camaiot" o "becada".


A la mateixa població, el presentador entra dins una casa mallorquina típica que té més de cent anys. Allà, l'Antònia li parla de "teulada", "païssa", "somera", "sòtil", "domàtiga", "saïm" o "cossi".


En Roger repassa els sinònims que es poden trobar arreu del territoria per referir-se a una "casa petita": "caseta", "casona", "casetxa", "caseua", "casenga", "casinga", "casoia", "casiua", "casina", "casineua", "casinoia", "casirona", "casissona" o "casolina".


A la secció "Endevina d'ón són" hi intervenen dues persones de Maella, a la comarca del Matarranya.

  • Programa Caçadors de paraules
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 20min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tecnologia
  • Àrea Tecnologia, Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa