Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsGenètica del mussol pirinenc

Codi a embedir Copiar

Genètica del mussol pirinenc

El mussol pirinenc és un dels rapinyaires nocturns més desconeguts de Catalunya. "El medi ambient" en descobreix els secrets en aquest capítol.


Tot i que en tenim registres fòssils i també dades del segle XIX, quan era conegut amb el nom d'òliba calçada, el que se sap del mussol pirinenc és molt recent. És una espècie abundant a Escandinàvia i present als Alps, però fins l'any 1964 no se'n van trobar els primers exemplars a Font-romeu, a l'Alta Cerdanya, i van haver de passar vint anys més abans no van aparèixer els primers exemplars d'aquest rapinyaire en territori del Principat.


Des de fa deu anys, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha fet un seguiment constant de l'espècie, i aquest any ha anat més enllà i n'ha volgut identificar genèticament la població, per veure la proximitat amb les altres espècies europees.


L'estudi genètic es va encarregar fa dos anys a la consultoria ambiental Fractàlia. El Govern d'Andorra i la Fundació Territori i Paisatge han col·laborat en el finançament i l'associació Lutra en la presa de mostres.


La població catalana de mussols pirinencs està molt aïllada geogràficament de la resta de poblacions europees. L'estudi, doncs, podia servir per demostrar l'aïllament genètic d'aquesta població, i fins i tot algú havia parlat d'una possible subespècie, com passa per exemple amb altres espècies relictes de l'època glacial, com ara el gall fer o la perdiu blanca. Però els resultats han capgirat la teoria. Els mussols dels Pirineus no són diferents dels seus congèneres escandinaus. I ara és l'hora de treure les primeres conclusions.


L'objectiu és continuar estudiant els mussols pirinencs, però les hipòtesis de treball són diferents. Per exemple, el coneixement de la variabilitat genètica permet fer un càlcul teòric de la població real, més enllà de les cent cinquanta parelles conegudes en aquest moment. També serà possible saber com van arribar a Catalunya aquests mussols i, a llarg termini, conèixer més coses sobre les estratègies de conservació més adequades per a l'espècie.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa