Inici » Resultats de cerca » L'aigua en joc

TutoriaCiències socialsCiències naturalsL'aigua en joc

Codi a embedir Copiar

L'aigua en joc

"L'aigua en joc" és un programa documental centrat en la qüestió de l'aigua a Catalunya. El programa, presentat per Tomàs Molina, s'ha gravat en diferents localitzacions de tot Catalunya i ha tingut la participació d'un bon nombre d'especialistes i testimonis que aporten el seu punt de vista sobre el problema de l'aigua i dels seus usos al nostre país.


"L'aigua en joc" segueix la pista del cicle de l'aigua a Catalunya en diferents localitzacions, des de la muntanya i les planes centrals fins a arribar a la desembocadura dels rius. També quantifica l'aigua de les precipitacions, la dels rius i la dels diferents aqüífers.


El programa comença amb la presentació de les causes de la problemàtica actual de l'ús de l'aigua a Catalunya, i després mostra quines són les particularitats que fan de l'aigua un recurs diferent dels altres.


En aquest punt, el programa insisteix força a explicar que l'aigua és un recurs patrimoni de la Terra, tal com recull una declaració de les Nacions Unides, i que no té propietaris. A més, deixa clar que els rius han de ser elements vius, amb cabals d'aigua suficients, compatibles amb les necessitats humanes.


El programa continua amb un balanç dels usos que té l'aigua a Catalunya, la seva distribució territorial i els desequilibris entre les diferents conques. Pel que fa als usos, s'analitzen els nivells de despesa de les diferents activitats (agrícola, industrial i domèstica) i es parla de les millores en l'eficiència en l'ús de l'aigua que es poden fer en els tres àmbits.


"L'aigua en joc" acaba fent balanç i analitzant les possibles solucions al problema de l'aigua a Catalunya.


Pel que fa als entrevistats, hi intervenen: Narcís Prat i Joan Armengol, catedràtics d'Ecologia de la UB; Andreu Serra, tècnic responsable de la presa de Boadella; Daniel Boix, doctor en Biologia i professor de la Universitat de Girona; Joan Girona, director de Tecnologia del Reg de l'IRTA; Robert Savé, director d'Horticultura Ambiental de l'IRTA; Carles Ibáñez, director d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA; Jordi Miró, director general d'Aigües del Prat; Rafael Montserrat, director gerent d'Aigües de Mataró; Carme Llansana, enginyera química i cap de planta de la dessalinitzadora de Blanes; Josep Maria Villar, catedràtic d'Agrònoms a la Universitat de Lleida; Carles Garcia i Glòria Martí, tècnics d'allaus de l'Institut Geològic Catalunya; Salvador Obis i Esteve Muñoz, tècnics de la Unitat d'Hidrologia Superficial; Antoni Adrover, veí de Gelida; Francesc Riu, pagès de Verges; Pere Sunyer, pagès de Benissanet, i Roser Maneja, llicenciada en Ciències Mediambientals i membre de l'Observatori de la Tordera.


Pel que fa les localitzacions, el programa ha estat enregistrat a: Benissanet, Amposta, Tavascan, Gelida, Mollerussa, les Penelles, Sant Aniol d'Aguja, el pantà de Boadella, Sant Llorenç de Muga, Girona, el Pont de la Barca, Verges, Roda de Ter, el pantà de Sau, el pantà de Susqueda, el pantà de la Baells, el pantà d'Oliana, el Prat de Llobregat, Blanes, Mataró, Cabrils, la serra del Cadí, Sabadell, l'Espluga de Francolí, Sant Marçal, Sant Celoni, Sant Adrià de Besòs i Barcelona.


  • Programa L'aigua en joc
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Mercuri SGP
  • Any de producció 2008
  • Durada: 52min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals relacionats

Programació educativa