Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEl Parc Natural de Loreto

Codi a embedir Copiar

El Parc Natural de Loreto

"El medi ambient" dedica el capítol al Parc Natural de Loreto, a la Baixa Califòrnia, a la seva gran biodiversitat i a les mesures que es prenen per controlar-la.


El Parc Nacional de la Badia de Loreto té una extensió d'uns 2.060 quilòmetres quadrats. És a prop de la ciutat mexicana de Loreto, al sud de la Baixa Califòrnia. Comprèn les illes Coronado, del Carmen, Santa Catalina, Montserrat i Danzante.


Aquest parc natural presenta una gran varietat d'ambients costaners i marins. Això i la seva especial situació geogràfica han fet que tingui una gran nombre d'hàbitats diferents i una gran biodiversitat.


En aquest espai s'hi han catalogat unes mil quatre-centes espècies diferents de flora i fauna, algunes de les quals són endemismes. De totes, vuitanta-nou tenen mesures especials de protecció. Aquesta llista anirà creixent a mesura que els científics vagin estudiant més a fons el parc.


A la zona marina hi conflueixen espècies de diferents orígens biogeogràfics. N'hi ha de procedència tropical que conviuen amb d'altres que són típiques d'aigües temperades, com ara les del litoral pacífic de Califòrnia, però, tot i la situació geogràfica, a Loreto no hi ha esculls coral·lins.


Sovint l'aigua no és gaire transparent, ja que la gran abundància de plàncton en redueix la visibilitat.


Entre les roques del fons hi ha una gran diversitat de peixos. És clar que no hi poden faltar les morenes. Algunes són de dimensions considerables.


Crida l'atenció l'existència d'autèntics camps de corall negre. Tot i el seu nom, són gorgònies amb els pòlips de color groc. En molts altres indrets només n'hi ha colònies aïllades, però aquí poden ocupar grans extensions del fons marí. Igual que passa amb els herbeis del Mediterrani, entre els peus i les branques del corall negre hi viuen una gran quantitat d'organismes que hi troben protecció i aliment.


Entre els blocs de roca s'hi poden veure molts peixos. Segurament el més emblemàtic és el peix àngel de Cortez.


Amb el pas del temps les mesures de protecció i de regulació de la pesca dins el parc comencen a ser efectives, i s'hi nota una millora de les poblacions.


La prohibició de la pesca de ròssec, el control de les arts que fan servir els pescadors i les limitacions en les captures estan aconseguint que els fons marins comencen a tenir l'esplendor d'anys enrere.


Tot i això, encara s'hi troba a faltar la presència de taurons, uns dels animals que han tingut i, encara tenen, una pressió pesquera més forta.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa