Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEls briòfits i la laurisilva

Codi a embedir Copiar

Els briòfits i la laurisilva

La laurisilva és un ecosistema declarat reserva biogenètica per la Unió Europea i patrimoni de la humanitat per la Unesco. L'espai "El medi ambient" en destaca les particularitats.


Els petits arxipèlags de l'Atlàntic, la regió fitogeogràfica anomenada Macaronèsia, són l'únic lloc del món on sobreviu la laurisilva. Un hàbitat boscós força estès fa deu milions d'anys que va quedar reduït a aquestes illes després de les últimes glaciacions.


La boira, la pluja i l'aerosol marí creen una humitat ambiental de més del vuitanta-cinc per cent de mitjana anual. Això ha afavorit la proliferació d'una enorme quantitat de plantes avasculars, els briòfits. Unes plantes primitives sense flors ni llavors, fulles, tronc i arrels, de les quals les molses són les més conegudes. Els briòfits absorbeixen grans quantitats d'aigua i en regulen, en bona part, la disponibilitat en l'ecosistema.


Aquesta regulació ha permès als habitants de Madeira construir un dels sistemes de regadiu més espectaculars del món: la xarxa de "levadas", prop de 1.200 quilòmetres de sèquies que distribueixen l'aigua de nord a sud i d'est a oest, que ha permès un gran desenvolupament de l'agricultura i poder passejar còmodament per l'interior de l'espessa boscúria de laurisilva.


Susanna Sa Fontinha, directora del Parc Natural de Madeira, ha estudiat durant deu anys els briòfits de l'illa i n'ha distingit cinc-centes quaranta espècies, de les quals trenta-una són endèmiques de les illes de la Macaronèsia i quinze de Madeira.


A la laurisilva macaronèsica hi creixen més de tres quartes parts dels briòfits macaronèsics. Alguns ("Fissidens nobreganus") de tan especialitzats que només creixen a l'escorça dels til·lers ("Ocotea foetens"). Altres surten damunt de terra o de les roques, a la part alta dels arbres o a la soca, o bé a prop de les cascades d'aigua.


Els briòfits estan altament especialitzats a atrapar les microgotes de les boires que envolten l'illa i transformar-les en un goteig útil per a la resta de plantes. Els briòfits rupícoles formen principalment bosses, com sacs d'aigua, mentre que als talussos desenvolupen filaments per conduir l'aigua i els que creixen en troncs tenen els sistemes més efectius de retenció d'aigua.


D'aquesta manera la laurisilva absorbeix la nebulositat. Abundant al nord de l'illa, gairebé ha desparegut al vessant sud. Mentre que, a l'est i a l'oest, els núvols envolten Madeira.


Des de fa uns quants anys s'ha prohibit l'activitat ramadera a l'interior del bosc. Així s'ha impedit la predació per part dels ramats d'aquests vegetals vitals per a la supervivència de la laurisilva, un ecosistema relíquia de fa deu milions d'anys, declarat per la Unió Europea reserva biogenètica i per la Unesco patrimoni de la humanitat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa