Inici » Energi K

TutoriaTecnologiaCiències naturalsL'hidrogen i els seus usos

Codi a embedir Copiar

L'hidrogen i els seus usos

L'hidrogen és un element molt abundant: forma part del 90 % de l'univers. És present a l'aigua, és necessari en molts tipus d'indústries i també s'utilitza com a combustible. "Energi K" repassa les seves característiques i les seves possibles aplicacions.


L'hidrogen és l'element químic més lleuger. A l'univers, l'hidrogen és l'element principal de les estrelles en la majoria dels seus cicles. D'altra banda, a la naturalesa, l'hidrogen és present a la majoria de compostos orgànics, és a dir, d'éssers vius com ara les plantes.


L'hidrogen no el trobem aïllat. Sovint s'extreu dels hidrocarburs, petroli i gas natural, que són hidrogen i carboni. L'hidrogen que s'extreu es pot fer servir en la indústria o com a combustible per generar electricitat.


Narcís Homs, químic, explica que l'hidrogen és l'element químic més simple que coneixem, l'element més lleuger, un element abundant a l'univers que es combina fàcilment amb altres elements, com per exemple amb l'oxigen per donar l'aigua. L'aigua és present en moltes formes de vida al nostre planeta.


L'hidrogen és un element molt utilitzat en la indústria química i petroquímica, en què sovint es fa servir per fer adobs per a l'agricultura. També es fa servir en altres indústries, com l'electrònica, la farmacèutica o l'alimentària.


Per obtenir hidrogen de l'aigua s'empra l'electricitat per fer l'electròlisi, així se separa l'hidrogen de l'oxigen.


Un dels reptes del segle XXI és utilitzar hidrogen per generar electricitat en els vehicles. L'avantatge és que el residu que genera és aigua i que l'energia s'aprofita molt millor que en un motor de combustió.


  • Programa Energi K
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2008
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Química, Tecnologia, Física, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa